Na kaj moramo biti pozorni, kadar plačujemo preko spleta?

Policisti Policijske postaje Slovenska Bistrica so v petek, 11. avgusta, prejeli prijavo zaradi kaznivega dejanja goljufije. Osemindvajsetletnik je preko spletnega portala Bolha rezerviral apartma na Krku in vplačal akontacijo v višini 150 evrov. Pred odhodom tja se najemodajalec več ni oglašal, oškodovanec pa je ugotovil, da apartmaji, za katere se je dogovarjal, ne obstajajo.

Policisti naj bi v zadnjem času v Sloveniji obravnavali več kot štirideset tovrstnih oškodovancev, pri nekaj več kot tridesetih pa naj bi šlo za osumljeno eno osebo.

Preverite, kaj plačujete

Policisti svetujejo, da so spletni uporabniki previdni in preudarni pri poslovanju preko spleta. Mali oglasi namreč omogočajo enostavno vzpostavitev kontakta z morebitno žrtvijo, zato ne pozabite preveriti prodajalca in pristnost fotografij.

Spletna stran Varni na internetu opozarja na spletne goljufije, ki jih omogočajo mali oglasi. Goljuf namreč objavi privlačen oglas, z lažnim sporočilom logistične službe prepriča kupca, da je izdelek že na poti, kupec pa preko policije išče nazaj svoj denar. Zato Varni na internetu svetujejo, da ste pozorni na določene stvari, ki vam lahko pomagajo prepoznati pravi mali oglas od lažnega.

Pozorni bodite na sumljive znake

Že oglasi lahko sami vsebujejo sumljive informacije, kot so polomljena »google translate« slovenščina, nenavadno nizka cena ali oglas, oddan iz tujine. Pogosti naj bi bili prodajalci iz Nigerije in Kameruna. Pogosto so uporabniki registrirani na spletni strani isti dan, kot so oddali oziroma naložili oglas.

Naj vas ne prepriča niti kopija osebnega dokumenta

Sumljivi prodajalci se večkrat izogibajo osebnemu stiku in preverjanju izdelka, ki ga prodajajo. Prepričujejo vas lahko v varnost izdelka tudi s kopijo osebnega dokumenta, ki pa se večkrat izkaže za tujo identiteto, večkrat tisto, ki jo je ogoljufal pred vami. Zato tudi pazljivo pri pošiljanju kopije vašega dokumenta.

Preverite, kdo vam prodaja

Na nekaterih spletnih oglasnikih lahko uporabniki ocenijo prodajalca in večkrat tudi komentirajo svoje izkušnje. Če te možnosti ni na voljo, poskusite vpisati ime, uporabniško ime ali elektronski naslov prodajalca v spletni iskalnik in morda tako izslediti pristnost in zanesljivost prodajalca. Če gre za prodajalca iz tujine, je dobro preveriti njegov naslov na Google Maps ali Google Street View.

Preverite fotografije

Vstavite fotografijo določenega izdelka v spletni iskalnik in preglejte fotografije. Če gre za generično fotografijo ali pa najdete še kakšen drug oglas, s povsem drugimi kontaktnimi podatki in lokacijo prodajalca, je velika možnost goljufije. Pri najemu prebivališč, apartmajev pa se večkrat sklicujejo na renovacije, zasedene prostore in podobno.

Plačajte raje, ko izdelek že držite v rokah

Če kupujete izdelek na daljavo brez možnega ogleda, se poskušajte dogovoriti za plačilo po povzetju. Plačilo preko Paypal sistema je varno, saj lahko večkrat v primeru zlorabe zahtevate vračilo kupnine. Če pa nakazujete na bančni račun, sploh tistega v tujini, pa je oteženo sledenje, saj imajo goljufi večkrat posrednike, ki prejemajo denar. Priljubljeno orodje goljufov sta predvsem plačilna sistema Western Union in Moneygram kjer gre za zelo oteženo sledenje.

Ne pozabite preveriti sledilne številke paketa

Prodajalec lahko pošlje sledilno številko paketa v dokaz, da je res oddal paket, vi pa nato plačate kupnino. Vendar je tudi možno, da je poslal povezavo na neobstoječo ali pa lažno spletno stran kurirske službe. Na uradni spletni strani kurirske službe lahko preverite sledilno številko.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice