Vse kaže, da bo zgodba o mariborski »hitri« cesti H2 na relaciji Pesnica-Tezno le dočakala epilog. Cesta namreč ne more biti kategorizirana kot hitra in posledično cestninska cesta.

Igor Jurišič, predsednik Stranke mladi-Zeleni Evrope in stranka so se odzvali na obljubo ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek iz prejšnjega tedna. 

Na novinarski konferenci 10. julija je Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope in mestni svetnik v Mestne občine Maribor, v tesnem sodelovanju z vodstvom mariborske občine predstavil konkretne argumente, zakaj cesta H2 ne more biti kategorizirana kot hitra in posledično cestninska cesta.

Že v nekaj tednih je državna sekretarka Mauhlerjeva na Ministrstvu za infrastrukturo pritrdila nanizanim argumentom z naslednjimi besedami:

»Hitra cesta H2 ne ustreza navedenim kriterijem, zato je njena kategorizacija neustrezna. Sklicevanje direkcije na posamezne določbe Strategije prostorskega razvoja Slovenije , na podlagi katerih naj bi se Maribor navezoval na omrežje daljinskih cestnih povezav preko ustrezne navezovalne ceste, niso ustrezna formalna podlaga za njeno sedanjo kategorijo. Funkcijo navezovalne/povezovalne ceste, skladno s predpisi o projketiranju cest, lahko prevzamejo tudi regionelne ceste, posebno v primeru, če so namenjen le motornim vozilom.«

V stranki jih je nekoliko sicer presenetila izjava ministrice, ki je sprva povezovala kategorizacijo z lastništvom ceste, zato so se s prijazno prošnjo obrnili tudi na predsednika vlade.

Bratuškova je jasno zapisala

Zgolj 45 dni po novinarski konferenci, kjer so ob podpori Mestne občine Maribor predstavili, da je cestninjenje na H2 nezakonito, je ministrica Bratuškova na svojem Facebook profilu jasno zapisala: »Na podlagi strokovnih argumentov in dejstev sem se odločila, da bom vladi predlagala izvzem hitre ceste v Mariboru iz vinjetnega sistema in to še letos.« S tem je tudi konkretizirala napoved »da bi lahko mariborsko hitro cesto iz vinjetnega sistema izvzeli še letos.«

Z novim letom po hitri cesti brez vinjet

Po tako jasni in odločni obljubi Bratuškove, razmišljanje o alternativnih rešitvah seveda ni več potrebno, saj bo cesto, kjer je nezakonito zahtevana vinjeta že deset let, možno najkasneje s 1. 1. 2020 uporabljati brez vinjete, sporočajo v Stranki mladih – Zeleni Evrope.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice