Vlada je sprejela predlog, da se mariborska hitra cesta med Pesnico in Teznim z novim letom prekategorizira v regionalno cesto in bo izvzeta iz vinjetnega sistema. Še naprej pa bodo cestninili tovorna vozila z maso nad 3,5 tone.

Za osebna in motorna vozila na mariborski hitri cesti med Pesnico in Teznim bo z začetkom naslednjega leta opuščeno cestninjenje, je potrdila vlada. To pomeni vožnjo brez vinjete. Še naprej bodo tam cestninili tovorna vozila z maso nad 3,5 tone.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je s tem izpolnila dano obljubo, da bo predlog spremembe pripravila še pred koncem leta, država pa bo po več letih zahtev iz lokalnega okolja le prisluhnila argumentom mariborske občine in Stranke mladih - Zelenih Evrope, da je cestninjenje na odseku od pesniškega rondoja do Teznega nezakonito.

Sedanja hitra cesta z izgradnjo vzporedne avtoceste namreč ni več namenjena tranzitnemu prometu, pač pa je v veliki meri ohranila le lokalni promet mesta z njegovim zaledjem.

Milijone vredno 'darilo' desetletja

Pravna podlaga za prekategorizacijo hitre ceste H2 obstaja že deset let. Ta cesta namreč ne more biti opredeljena kot hitra cesta. Morda je deset let trajalo iskanje 45 milijonov evrov, kolikor naj bi znašal strošek države, da uredi dokumentacijo.

A ministrica Bratuškova je napovedala brezplačen prenos ceste v državne knjige in obljubo izpolnila. Cesta bo še najprej »v upravljanju družbe DARS, zato se bo na njej izvajalo cestninjenje vozil nad 3,5 ton največje dovoljene mase.

Do razpleta s pomočjo Mariborčanov

Potem ko smo opozarjali mediji, prebivalci mesta in mnogi drugi, so se za zagotovitev rezultata angažirali tudi v Stranki mladih – Zeleni Evrope. Kot poudarja Igor Jurišič, presednik stranke, ki je tudi član mariborskega mestnega sveta, so z njihovo zahtevo nezakonito cestninjenje na hitri cesti pomagali odpraviti v manj kot pol leta.

»Na ta uspeh smo še posebej ponosni, ne le zato, ker je s tem bistveno izboljšana kakovost življenja v Mariboru in s tem izpolnjena ena od naših predvolilnih obljub, ampak ker je to tudi najvidnejši rezultat prvega leta delovanja mestnega sveta v novi sestavi,« poudarja Jurišič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice