Konec meseca se izteče rok za dokončanje del in prevzem objekta. Prenova sicer poteka z evropskim denarjem in bi morala biti končana že sredi poletja.

Celoten projekt, ki se je sicer začel še v času prejšnjega župana Mirana Senčarja, se je zavlekel zlasti zaradi arheoloških raziskav. Senčar je 4,8 milijona evrov vredno pogodbo pred več kot letom dni podpisal s podjetjem KPL, ki bi po pogodbi dela moral končati v 210 dneh, poročajo na STA.

Nekatera nepredvidena dodatna dela so prinesla dodatne stroške. Obnova opornega zidu v delu Miklošičeve ulice je stala dodatnih 150.000 evrov, za polovico so se podražila arheološka dela, še nekaj več denarja je bilo potrebnega za sprva nenačrtovano napeljavo toplovoda.

Decembra se bo na tržnici že drsalo, spremenjen pa bo prometni režim

Glede končne vrednosti projekta, ki se je v času izvajanja del spreminjala, županja pravi, da za zdaj nove podražitve niso predvidene. Vrednost na podlagi opravljenih simulacij končnega obračuna je 5,7 milijona evrov, pogodba za evropska sredstva s pristojnim ministrstvom je podpisana, denar pa tudi že priteka.

"Verjamem, da je to res zadnji rok za končanje projekta ter da bomo 2. decembra po načrtovanem prižigu prazničnih lučk na tržnici lahko že tudi drsali," pravi Gajškova in dodaja, da trenutno zaključujejo tlakovanje in urejajo okolico z zasaditvijo novih dreves, prav tako pa gredo h koncu tudi fina dela znotraj objekta tržnice.

Za občane in obiskovalce mesta bo po odprtju osrednje tržnice prišlo tudi do sprememb prometnega režima. Slomškova ulica bo še naprej normalno prevozna, le da z omejitvijo hitrosti na 30 kilometrov na uro, pod cerkvijo pa na voljo ostajajo le še trije parkirni prostori. Najverjetneje bodo vsaj v začetni fazi še dopuščali začasno in zelo kratkotrajno parkiranje na Miklošičevi ulici, kjer bodo pozneje namestili potopni valj in bo prehod dovoljen le še stanovalcem ter dostavi.

Bodo Ptujčani zadovoljni s prenovo?

Potem ko bo dolgo pričakovani projekt vendarle gradbeno zaključen, bo za mesto zelo pomembno, da tja vnesejo tudi čim več dogajanja in da trg zaživi.

"Temu bo kmalu sledilo kurentovanje in veliko drugih dogodkov. Sicer pa bo na tržnici pod upravljanjem Javnih služb Ptuj zaživela tudi trgovina z domačimi izdelki, načrtovan je tudi manjši gostinski obrat ter javna stranišča. Želela bi si, da bi bili Ptujčani kljub vsej slabi volji v preteklosti zadovoljni s tem, kar bo in bodo vzeli to za svoje ter se bomo na tem prostoru redno srečevali," je dejala Gajškova, po poročanju STA.

Prenova tržni je že pred začetkom del vzbudila veliko različnih pomislekov. Kljub protestom velikega dela meščanov so namreč čez noč podrli stara drevesa, nato pa se je zapletlo še pri izbiri izvajalca del. Mestni svet je namreč od župana terjal razveljavitev razpisa, a je slednji svoj prav dosegel na upravnem sodišču.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice