V petek, 29.9., vrata odpira III. festival kave in kavarniške kulture imenovan Ptujske zgodbe o kavi 2017.

Festival kave in kavarniške kulture spaja zgodovinske, kulturne, družbene in kulinarične elemente kave ter podaja njen obredni značaj kot medij za druženje. Letos je osrednja tema festivala bosanska kultura pitja kave, glavna zvezda dogajanja od petka do nedelje pa bo Guinessova džezva velikanka iz katere bodo obiskovalci lahko degustirali verjetno najbolj priljubljeno bosansko kavo med Slovenci. Osrednje dogajanje festivala bo v soboto, 30. 9., ko se pridružujejo Mednarodnemu dnevu kave.

Cilj festivala je vzpostaviti festivalsko blagovno znamko, ki bo Ptuju, okolici in širšemu prostoru ponudila novo vsebino za druženje, predstavila pomen kavarniške kulture in tradicije praženja kave, pomagala v prizadevanjih za promocijo mesta, skozi številne aktivnosti izobraževala o kavi, njenem pomenu za človeka, družbo in okolje ter promovirala kavarniško kulturo.

V letu 2015 so Ptujske zgodbe o kavi začele tlakovati novo vsebino v slovenskem festivalskem prostoru.

»Festival letos v ospredje postavlja bosansko kulturo pitja kave. Od petka do nedelje bo v dominikanskem samostanu gostil Guinessovo džezvo velikanke, iz katere bodo obiskovali degustirali bosansko kavo Zlatna džezva. V teh treh dneh bo na ogled tudi razstava Boštjana Bračiča, Skodelica kave,« napoveduje ustanoviteljica in idejna vodja festivala, Helena Ajdnik.

O kavarništvu, tradiciji in kulturi

»Izjemno zanimanje javnosti, ptujska tradicija kavarništva, afiniteta do tega priljubljenega napitka in še marsikaj nas je motiviralo, da ostanemo zvesti svojemu cilju in festivalu vsako leto dodamo neko novo vsebino. Tudi zato, ker je kavarništvo močno povezano z zgodovino Ptuja,« pojasnjuje Ajdnikova.

Ptuj ima bogato kavarniško in pražilsko tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kiperza, ki je imel v starem mestnem jedru Ptuja, kjer danes stoji hotel Mitra, kavarno z lastno pražarno. Hotel Mitra še danes goji tradicijo starih receptov s hišno blagovno znamko, ki se praži v ptujski butični pražarni. 

Kave sveta – kava po bosansko

Kava in kavarna sta kulturna produkta vzhodnih dežel, od koder sta se razširila proti zahodu in Balkan je tukaj odigral zelo pomembno vlogo; nastopa namreč kot pomembno stičišče in posredovalec kulture. Kultura pitja kave je na Balkanu še posebej zasidrana v Bosni in Hercegovini.

Ker se letošnji festival ponaša z največjo džezvo na svetu, bo družabni kavarniški večer 'Ob kavi o kavi' namenjen spoznavanju bosanske kulture pitja kave. Odvil se bo v petek, 29. 9. ob 18. uri v hotelu Mitra, na njem pa bodo sogovorniki predstavili svoj pogled na bosansko kulturo pitja kave ter pomembnost le-te v širšem prostoru.

Ptuj – Slovenska prestolnica kave

Festival se bo z glavnim sobotnim dogajanjem pridružil Mednarodnemu dnevu kave, ki ga obeležujemo 1. oktobra in poteka pod okriljem Mednarodne organizacije za kavo. Letošnji festival Ptujske zgodbe o kavi v ospredje postavlja bosansko kulturo pitja kave ob podpori Slovencem najbolj znane in verjetno najbolj priljubljene bosanske kave, Zlatna džezva, člane društva bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva Ljiljan s folklorno skupino, ki bo z nastopom popestrila festivalsko dogajanje in predstavnike Veleposlaništva Bosne in Hercegovine v Sloveniji.

Z nasveti za pripravo popolne skodelice kave in okusi številnih svetovnih kav bo na voljo Iconic Specialty Coffee, mlada slovenska družinska blagovna znamka in mikro pražarna, obiskovalci se bodo lahko podružili z znanim televizijskim kuharskim obrazom Karimom Merdjadijem in okušali njegove sladke kreacije.

Festival bo na ogled postavil tudi stalno razstavo Jožef Kiperz (1741–1819) in začetki kavarništva na Ptuju, ki je ob prvi izvedbi festivala nastala v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ptuj in dr. Dejanom Zadravcem. Za najmlajše bo v soboto, 30. 9. z animacijo poskrbela priljubljena ptujska animacijska druščina Zum kreativa, obiskovalcem pa bo takrat na voljo tudi nagradna igra.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice