Foto: Skupina STIK, Facebook
Danes, 14. avgusta, ob 16. uri bodo na pomolu pod ptujsko gostilno Ribič splavili rimskodobni deblak.

Danes ob 18. uri bodo v ptujskem Dominikanskem samostanu odprli razstavo Od puščave do mize. V okviru dogodka bo zavod Skupina STIK skupaj z Društvom za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj Poetovio LXIX in Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož pred tem na Dravo pripeljal deblak, kakršnega so uporabljali v rimskih časih.

»Deblak bomo splovili ob 16.00 oziroma bomo z njim pripluli do pomola pod gostilno Ribič, potem pa se bomo skupaj z vami vozili po reki med gostilno in Dominikanskim samostanom vse do 18.00. Pridružite se nam na ali ob reki in bodite priče trenutku, ko prvič po dolgih 1.500 letih spet zapluje rimskodobno plovilo po Dravi!« so povabili organizatorji.

Foto: Projekt Navis

Deblak so izdelali leta 2017 pod okriljem Projekta Navis, s katerim oživljajo gradnjo in uporabo zgodovinskih plovil. Gre za rekonstrukcijo deblaka, ki je bil leta 2015 odkrit in dvignjen z dna Ljubljanice na Vrhniki.

»Za rekonstrukcijo plovila, s katerim so v drugem stoletju pred našim štetjem pluli po Ljubljanici staroselci ali prvi rimski trgovci v teh krajih, smo precej dolgo iskali primerno deblo. Na koncu smo ga našli v Krakovskem gozdu, v bližini Kostanjevice ob Krki. Izbrano deblo je imelo dolžino 10,2 metra, širino več kot en meter in je tehtalo skoraj sedem ton! Takšnih danes raste v slovenskih gozdovih le malo …,« so razložili v Skupini STIK.

500 graditeljev je deblak izdelalo v 360 delovnih urah, hkrati je lahko delalo največ osem graditeljev. Efektivnost gradnje je bila 0,015 kubičnega metra odstranjene mase lesa na osebo na uro. Deblak je dolg 8,8 metra, največja notranja širina je 0,7 metra. Najmanjša debelina sten je tri centimetre, dno pa je debelo deset centimetrov. Plovilo tehta približno 700 kilogramov.

Foto: Projekt Navis

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice