Fotografija je simbolična.
Pred leti so pasji park želeli urediti na Panorami, kasneje so razmišljali o zemljišču na Zadružnem trgu, zdaj pa je v igri nova lokacija.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je razkrila, da se na občini s Podjetjem za stanovanjske storitve Ptuj pravkar dogovarjajo o ureditvi pasjega parka na zemljišču v lasti omenjenega podjetja.

Okoli 5.000 kvadratnih metrov velika površina, kjer naj bi uredili pasji park, se razteza med marketom Živila, parkirišči na Potrčevi cesti, vila blokom pri trgovini Tuš in Osojnikovo cesto.

»Gre za zaraščeno površino, zaradi katere se stanovalci v bližini ves čas pritožujejo, saj se jo kosi samo dvakrat letno. Tako bomo rešili dve muhi na en mah; vzpostavili bomo pasji park in uredili zaraščeno površino,« je povedala ptujska županja Nuška Gajšek.

Rešitev najbrž ne bo trajna

Zemljišče za pasji park naj bi v Podjetju za stanovanjske storitve Ptuj občini v uporabo predali le začasno oziroma do nadaljnjega. V podjetju so potrdili, da se o podrobnostih z Mestno občino Ptuj še dogovarjajo.

»Parcelo bodo v Podjetju za stanovanjske storitve Ptuj namenili za gradnjo neprofitnih stanovanj, občinski podrobni prostorski načrt za to območje se sprejema. Če pa bodo v podjetju h gradnji dejansko pristopili, je zdaj težko reči. S podjetjem smo načeloma dogovorjeni, vendar pogodba o oddaji zemljišča v brezplačno uporabo še ni podpisana. Če bo kasneje prišlo do gradnje, bomo pasji park umaknili,« je napovedala ptujska županja Nuška Gajšek.

Vodo bodo lastniki psov morali prinesti s seboj

Zemljišče nameravajo pokositi in ograditi, postavili naj bi še koše za odpadke in klopi. Tekoče vode pa tam ne bo, je povedala ptujska županja Nuška Gajšek: »Vodovodnega priključka tam ne bomo urejali, saj bo parcela v prihodnosti namenjena nečemu drugemu.«

Stroški ureditve pasjega parka sicer še niso natančno ocenjeni, je pa že jasno, da ne bodo ravno neznatni. »Po predračunih bo samo panelna ograja stala okoli 15.000 evrov,« je napovedala županja Ptuja.
 

Pasjeljubci so čakali štiri leta

Leta 2015 so lastniki psov na spletni strani Izboljšajmo Ptuj! dali pobudo, da bi na ptujski Panorami uredili pasji park, kasneje je pobudo vložila tudi svetniška skupina Socialnih demokratov.

»Ne gre za nek finančni zalogaj: ograja, koš za pasje iztrebke, koš za smeti ter kakšna klop – ne nujno nova. S tem bi se rešila problematika tega, bi se redno pobirali iztrebki, pogost inšpekcijski nadzor ne bi bil potreben. Prav tako bi se počutili varno tako lastniki psov (psi bi bili v ograjenem prostoru) kot tudi ne-lastniki psov (sprehajalci, tekači),« je takrat na spletni strani Izboljšajmo Ptuj! predlagala Janja Krajnčič.

Namen pasjih parkov je, da se lahko psi v mestu prosto gibljejo. Povsod drugod morajo namreč lastniki svoje ljubljenčke imeti na povodcu. Pasje parke že imajo v Ljubljani, Murski Soboti, Gornji Radgoni in tako dalje. v Mariboru si zanj še vedno prizadevajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice