Avstrija je napovedala podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo za novo polletno obdobje. Vojaki in policisti so tu že vse od migrantske krize leta 2015, čeprav je to v nasprotju z veljavno schengensko zakonodajo in Slovenija takšnemu nadzoru nasprotuje.

Na avtocestnem mejnem prehodu Špilje za vožnjo mimo policije in vojske zadostuje že to, da osebne dokumente pokažemo skozi okno. Večji zastoji ne nastajajo niti na stari cesti, domačini iz Šentilja pa kljub temu nadzora ne razumejo. Navsezadnje je takšen nadzor tudi v nasprotju z veljavno schengensko zakonodajo. A Avstrija ga bo podaljšala še vsaj za pol leta.

Avstrija: Le sanjači verjamejo, da je begunska kriza mimo

Avstrijski notranji minister je podaljšanje nadzora pokomentiral z mislijo, da smo še svetlobna leta oddaljeni od urejenega stanja, in še, da le sanjači verjamejo, da je begunska kriza dejansko mimo. Nanjo tako že več kot tri leta v Šentilju spominjajo visoka ograja, prazni šotori in zabojniki avstrijskega sprejemnega centra. Takšni prizori delijo mnenja Avstrijcev.

»Vse to stane precej denarja, ampak nima učinka. To je popolna bedarija. Za kaj pa potem imamo mednarodne dogovore? Zaradi tujcev? Jaz ne potrebujem nadzora,« pravi mimoidoči Johan Zorhinger.

Toda marsikateri Avstrijec, ki ga je v okolici Šentilja srečala naša ekipa, trdno verjame, da iz Slovenije preti velika nevarnost in da je treba natančno vedeti, kdo pride v njihovo državo

Politiko skrajno desnih avstrijskih svobodnjakov, ki obvladujejo notranje ministrstvo, podpirajo številni. »Ko je toliko beguncev na poti in ne vemo, kdo pride v državo, je normalno, da se opravljajo nadzori,« dodaja domačin Franz Borsel

Prebivalce na slovenski strani meje pa vse to spominja na neke druge čase. Kljub zvezdicam Evropske unije je pogled skozi pleteno mrežo ograje vsaj malo ohladil odnose med domačini na obeh straneh meje.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

gost (nepreverjen)

bravo avstrija! naši pajaceki bi tudi lahko meje zaprli in izločile te muslije

Starejše novice