Podravska avtocesta, ki od Maribora pelje proti Gruškovju in mejnemu prehodu s Hrvaško, bo od petka po letih čakanja lokalnega prebivalstva in številnih, predvsem poletnih turistov, vendarle zaživela v svoji končni podobi.

Dars bo namreč takrat odprl še zadnji nedokončani odsek avtoceste na 2300 kilometrov dolgi povezavi med Hamburgom in Solunom, poroča STA.

Za prebivalce ob državni cesti med Ptujem in Gruškovjem so bile prometne razmere dolga leta neznosne, zlasti ob poletnih koncih tedna in pred krajšimi prazničnimi obdobji, ko so se proti Hrvaški valile kolone turistov in zdomcev iz balkanskih držav. 

Leta 2014 dovoljenje za prvo etapo

Da bodo po večkratnih obljubah politike le dočakali gradnjo 13 kilometrov dolgega odseka do meje, je postalo jasno, sredi leta 2014, ko je Dars pridobil gradbeno dovoljenje za prvo etapo.

Nekaj več kot sedem kilometrov dolg odsek med Draženci in Podlehnikom je Pomgrad v konzorciju z Gorenjsko gradbeno družbo, CGP Novo mesto in Cestnim podjetjem Ptuj odprl pred dobrim letom, zadnji del do mejnega prehoda pa je gradil sarajevski Euro-asfalt, poroča STA. 

Investicijska vrednost ocenjena na 199 milijonov

Ob tem na Darsu poudarjajo, da je bil celoten odsek avtoceste zaradi nižjih stroškov gradnje od predvidenih precej pod ocenjeno investicijsko vrednostjo. Slednja je bila brez DDV ocenjena na 199 milijonov evrov, od tega so bili stroški gradbenih del ocenjeni na 164 milijonov evrov. Po doslej zbranih izračunih je bilo dejansko porabljenih nekaj več kot 110 milijonov evrov, pri čemer je Evropska komisija za projekt leta 2016 odobrila 63,5 milijona evrov kohezijskega denarja, poroča STA. 

Petkovega uradnega odprtja se bo kot osrednja govornica udeležila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, sicer pa promet po novem avtocestnem odseku, po polovici avtoceste dvosmerno, poteka že dlje časa. Brez vseh omejitev bo tam mogoče peljati po odstranitvi prometnih zapor in dokončanju tistih del, ki jih je mogoče opraviti šele po preusmeritvi prometa po obeh polovicah, kar se bo zgodilo predvidoma najpozneje v ponedeljek.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice