Marsikateri študent je po novem letu po vrnitvi med študijske klopi doživel presenečenje nad spremenjenimi cenami doplačila subvencionirane študentske prehrane. Podražitve znašajo tudi več kot 20 odstotkov.

Študente so v novem letu pričakale podražitve. S 1. januarjem se je namreč začelo novo dvoletno obdobje za ponudnike subvencionirane študentske prehrane. To pa je prineslo številne podražitve v mariborskih lokalih.

V mariborskih lokalih cene doplačila subvencionirane prehrane segajo tudi do 4,37 evra za obrok.

Le še en brez doplačila

Mariborski študentje so najbolj občutili zvišanje cen tam, kjer do januarja ni bilo potrebnega doplačila. Takih ponudnikov subvencionirane študentske prehrane je bilo v Mariboru kar sedem.  Ravno ti ponudniki so z novim letom ceno doplačila zvišali na 0,50 evra, kar je eden izmed največjih razlogov za razburjanja mariborskih študentov.

Če je bilo pred tem kar sedem mariborskih lokalov, ki so prehrano 'na bone' ponujali brez doplačila, je po novem letu tak le še en lokal.

Dve leti brez višanja, nižajo lahko

Najbolj ugodni so predvsem tisti ponudniki, ki na novo nudijo subvencionirano študentsko prehrano, saj želijo privabiti nove goste. Razlog za višje cene pa se skriva morda tudi v pravilu, da ponudniki v naslednjem dvoletnem obdobju cen ne smejo več zvišati.

»Ponudniki si sami določijo ceno, ki jo morajo za isto ponudbo zagotavljati dve leti, torej do 31. decembra 2020. V preteklosti se je že zgodilo, da so ponudniki pretiravali s cenami in jim je obisk občutljivo padel. V takem primeru lahko v tem dvoletnem obdobju zaprosijo za znižanje cene doplačila. Za zvišanje cen pa prošnja ni možna,« poudarja predsednik ŠOUM Žiga Pirš.

Dodaja tudi, da Študentska organizacije Slovenije na ceno obroka nima vpliva. Zvišanje cen je vsaki dve leti že nekaj običajnega in je trend, ki ga opažamo že vrsto let. Višje cene so po njegovih besedah tudi posledica stanja na trgu in gospodarske rasti.

Cena subvencije nespremenjena že osem let

Potrebno je poudariti tudi to, da je cena subvencije od leta 2011 nespremenjena in znaša 2,63 evra.  Že osmo leto je tako cena subvencije enaka, cena doplačil pa raste. 

Da študentje nebi občutili takšnih sprememb v ceni doplačila je po besedah Pirša potrebno spremeniti tudi ceno subvencije, za kar se bodo v prihodnje borili v študentskih organizacijah.

Anja Urek

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice