Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
60. izvedba Zlate lisice bo potekala na slovenskih tleh, a ne v Mariboru, temveč bo 6. in 7. januarja 2024 znova v Kranjski Gori. Tistim, ki s prstom kažejo na mariborsko občino, Arsenovič sporoča, da je to stvar organizatorjev in žal podnebnih sprememb.

Tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju za Zlato lisico še četrtič zapored ne bo v Mariboru. Tudi letos bodo tekme izpeljali na strminah Vitranca v Kranjski Gori.

Jubilejna 60. izvedba Zlate lisice bo na sporedu 6. in 7. januarja, to pa bo v ženski konkurenci svetovnega pokala tudi prvi tekmi v koledarskem letu 2024. Prvič v 60-letni zgodovini tekmovanja bo to potekalo brez pomoči mariborskega smučarskega kluba.

Alpski smučarski klub Branik Maribor je imel možnost organizirati tekmo na tej lokaciji, a so jo zavrnili, saj menijo, da to finančno ni smiselno in da druga lokacija ne zanima mariborskih podjetij, ki so dolgoletni podporniki Zlate lisice.

»Vsi se zavedamo, da je ob podnebnih razmerah tekmo, kot je Zlata lisica, v Mariboru dosti težje organizirati kot pred desetimi ali petnajstimi leti, ko podnebnih sprememb še ni bilo,« je povedal Gregor Lednik, predsednik Alpskega smučarskega kluba Branik.

Blagovno znamko Zlate lisice prodali za drobiž?

Klub, ki je v finančnih težavah, je za eno leto prodal uporabo blagovne znamke Zlata lisica Smučarski zvezi Slovenije za 20.000 evrov. 

»Sramota. Nesprejemljivo,« je po poročanju Siol.net na sobotni skupščini Smučarskega kluba Branik komentiral Andrej Rečnik, dolgoletni vodja proge na Zlati lisici in pripomnil, da je to drobiž.

Generalni sekretar Zlate lisice Tomaž Šušteršič je v intervjuju za STA dejal, da je Smučarska zveza prevzela pravice in tudi vse obveznosti Zlate lisice. 

»S plačilom oziroma najemom blagovne znamke Zlata lisica in plačilom nadomestila mariborskemu klubu smo zagotovili, da bo 60. izvedba tega tekmovanja še vedno potekala pod imenom Zlata lisica, mariborskemu klubu pa smo v zameno zagotovili del sredstev, iz katerega bo lahko poskrbel za svoje redne programe,« je pojasnil.  

Rečnik in njegovi sodelavci so na skupščini kluba protestirali proti temu, da bo 60. Zlato lisico organiziral nekdo drug. »To ne more biti 60. Zlata lisica. Tega ne bomo dovolili. Naj imajo tekmovanje, a ne 60. Zlate lisice,« je povedal.

Mariborski župan: »Izvedba tekem je stvar organizatorja«

Zlata lisica, ki ima dolgo zgodovino in velik pomen za Maribor, je nazadnje potekala v Mariboru leta 2019, a zaradi težav s snegom je bila prihodnost tekmovanja na tem prizorišču negotova. 

Na ponovno selitev v Kranjsko Goro se je odzval tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki je vesel, da tekma ostaja vsaj na slovenskih tleh. 

»Razumem čustven naboj, razočaranje in žalost, ne razumem pa, da so puščice ponovno uprte v mestno upravo, ki naj bi tukaj nekaj naredila,« je povedal: »Izvedba tekem je stvar organizatorja.«

Podnebnim spremembam ne gre uiti 

Arsenovič izpostavlja, da je mestna uprava skupaj s podjetjem Marprom v zadnjih petih letih financirala 25 milijonov evrov v to, da bi imeli na Mariborskem Pohorju celoletni turizem, »pa seveda tudi tekmo, v kolikor bodo to podnebne razmere dopuščale.«

Poudarja, da glavni razlog za selitev tekem iz pohorske strmine tiči v podnebnih spremembah: »Kot veste, odpadajo tekme kot po tekočem traku tudi na tisoč metrov višjih legah in podnebnim spremembam žal župan, ne glede na to, kateri je izvoljen, ne more uiti.«

Kot pravi, je vesel, da bo ime Zlata lisica ostalo v Sloveniji, pa četudi v Kranjski Gori: »Upam, da znamo pogledati to širšo sliko in se veseliti, da Slovenija prireja Zlato lisico.« 

Dodal je, da bodo še naprej vlagali v razvoj Pohorja in upali, da bo še kdaj zapadlo dovolj naravnega snega. 

Komentarji (1)

Xoxo (ni preverjeno)

Zlata lisica je bila zmeraj na mariborskem Pohorju. To , da so jo premestili v Kranjsko Goro je pa totalna kraja-enako kot z živino iz Krškega.

Starejše novice