V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož so predstavili svoje dosežke v minulem letu in razkrili nekaj načrtov, ki jih nameravajo uresničiti letos.

Direktor ptujsko-ormoškega muzeja Aleksander Lorenčič je povedal, da so z obiskom v minulem letu zelo zadovoljni: »Imeli smo obiskovalce iz 80 držav celotnega sveta. Pri tem se je prvič zgodilo, da so bili med tujimi obiskovalci po številčnosti na prvem mestu Madžari. Na drugem mestu so bili Francozi. Na tretjem mestu so se znašli Avstrijci, ki so bili do sedaj v glavnem na prvem mestu.«

Na četrtem mestu so sledili Italijani, nato pa še Izraelci, Nemci, Nizozemci in tako dalje. Na seznamu držav, iz katerih so prihajali obiskovalci, se je znašlo tudi precej »eksotičnih« imen: denimo Tadžikistan, Ruanda, Trinidad in Tobago.

Lani so v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož našteli skupno 73.454 obiskovalcev, samo vstopnic za ogled Ptujskega gradu so izdali okoli 46.000. Za primerjavo: leto poprej so v muzeju skupno našteli 50.581 obiskovalcev.

To so pridobitve lanskega leta

V letu 2019 so v ptujsko-ormoškem muzeju sanirali dva dela ptujskega grajskega obzidja, delno zamenjali okna na Ptujskem gradu, sanirali tretji mitrej, zamenjali neprimerne zabojnike za rimsko kamnito gradivo in tako naprej. Sanirati so morali tudi škodo, ki jo je ptujski grajski kompleks utrpel v julijskih neurjih.

Lani so v muzeju pripravili ali gostili skupno 13 razstav, med njimi tudi novo stalno razstavo Insignije ptujskega mestnega sodnika. Izvedli so več deset pedagoških in andragoških programov, sodelovali so s številnimi kulturnimi in izobraževalnimi ustanovami. Vključeni so bili tudi v pripravo kandidature Ptuja za Evropsko prestolnico kulture 2025.

V preteklem letu so v pokrajinskem muzeju izdali kar 18 publikacij, v več kot 5.000 izvodih. Večina naslovov so bili razstavni katalogi, so pa izdali tudi osrednji zbornik ob 1950-letnici prve pisne omembe mesta Ptuj.

Kaj bo storila Občina Središče ob Dravi?

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož so se lani soočali tudi s težavami. Občina Središče ob Dravi se je konec leta 2018 odločila, da ne bo več sofinancer muzej in da torej izstopa tudi iz soustanoviteljstva. Lanskoleti izpad dohodka pokrajinskega muzeja iz tega naslova je znašal okoli 16.000 evrov.

»Zadeva je na pristojnem sodišču, smo v fazi mediacije,« je povedal direktor muzeja Aleksander Lorenčič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice