Policisti opozarjajo, da so pešci še vedno ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu. Kako naj poskrbijo za svojo varnost?

Policisti bodo jutri, 6. oktobra 2020, med 6. in 13. uro na območju Policijske uprave Maribor izvajali poostren nadzor cestnega prometa nad kršitvami pešcev in vozniki, ki pešce ogrožajo.

Na mariborski policijski upravi so poudarili, da pešci še vedno ostajajo ena izmed varnostno najbolj izpostavljenih kategorij prometnih udeležencev: »Najpogosteje so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi ogrožanj pešcev na prehodih za pešce.«

Dodali so, da pa ne kaže zanemariti niti prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev: »Na primer neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih.«

Prometna varnost pešcev letos slabša kot lani

Prometna varnost pešcev se je na območju Policijske uprave Maribor v obdobju od prvega dne leta do 15. septembra 2020 glede na primerjalno obdobje leta 2019 poslabšala.

V prometnih nesrečah je bilo letos udeleženih 54 pešcev, v enakem obdobju lani 72. Letos je en pešec umrl, v enakem obdobju lani smrtnih žrtev ni bilo. Letos je bilo deset pešcev hudo, 36 pa lahko telesno poškodovanih, v enakem obdobju lani pa sedem hudo in 56 lahko poškodovanih.

Pešci so najbolj ogroženi, ko je vidljivost slabša

Glavni vzrok prometnih nesreč z udeležbo pešcev je neupoštevanje pravil o prednosti, v takih nesrečah pa so bile tudi posledice najhujše. Sledijo vzroki, kot so neprilagojena hitrost, premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev.

»Varnost pešcev je najbolj ogrožena v jesenskih, zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih, ko so pešci v večjem obsegu udeleženi v prometu - med delavniki, v časovnih intervalih, ko je vidljivost slabša in predvsem v naseljih,« so povzeli na Policijski upravi Maribor.

Kako poskrbeti za svojo varnost?

Policisti opozarjajo, da lahko za svojo varnost največ storijo udeleženci cestnega prometa sami.

Voznikom svetujejo, naj upoštevajo, da so na cestah tudi pešci in jim odstopijo prednost. Hitrost naj prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, naj vozijo še posebej previdno. Izven naselij naj vozijo po sredini prometnega pasu, da zmanjšajo možnosti trka s pešcem, ki hodi ob vozišču. Posebej pozorni naj bodo na pešce ob pogojih slabše vidljivosti, torej v megli, zgodaj zjutraj, zvečer in ponoči.

Pešcem policisti svetujejo, naj poskrbrijo, da bodo v prometu vidni. Uporabljajo naj odsevne trakove ali kresniške in nosijo svetla oblačila. Upoštevajo naj prometne predpise in predvidevajo ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice