V noči s sobote na nedeljo bodo mariborski policisti izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Alkohol je še vedno eden glavnih vzrokov za nesreče.

V tem tednu od ponedeljka do nedelje na območju celotne države potekajo poostrene aktivnosti za zmanjšanje problematike povezane s psihofizičnim stanjem voznikov in evropsko usklajen nadzor cestnega prometa »Alcohol & drugs«. Pri izvajanju teh aktivnosti na območju Policijske uprave Maribor posebno pozornost namenjajo nadzoru nad psihofizičnim stanjem voznikov.

V noči s sobote na nedeljo, od 22. ure do 5. ure zjutraj, bodo mariborski policisti izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji promil.

Alkohol še vedno eden glavnih vzrokov za nesreče

Vožnja pod vplivom alkohola še vedno predstavlja ključni sekundarni dejavnik prometnih nesreč, opozarjajo na Policijski upravi Maribor. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je na območju mariborske policijske uprave nekoliko zvišal v primerjavi z enakim obdobjem lani.

V obdobju januar-maj 2018 so 7,6 odstotkov prometnih nesreč povzročili alkoholizirani vozniki, v enakem obdobju letos pa je ta delež 9,2-odstotni. Ta delež je tako višji od zastavljenega cilja, ki so si ga zadali na Policijski upravi Maribor.

Alkohol je tako še vedno ključni sekundarni vzrok prometnih nesreč na območju Policijske uprave Maribor. Možje v modrem so letos odredili 23.803 oziroma za dva odstotka več preizkusov alkoholiziranosti kot lani. Izvedli so 669 ukrepov na področju alkohola, kar je 15 odstotkov več kot lani. Ob tem so odredili 55 strokovnih pregledov za ugotavljanje prisotnosti alkohola in sedem preizkusov z etilometrom.

Največ povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, in sicer 16,5 odstotka vseh nesreč ter zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje, katerih je bilo 13,6 odstotkov. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,41 grama alkohola na kilogram krvi, kar je nekoliko manj kot v enakem obdobju lani (1,54 grama).

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice