Ne boste verjeli, kaj je srčika spora. Župan je podal predlog za razpustitev občinskega sveta.

Nenavaden politični obračun se že dlje časa odvija v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer se večina občinskih svetnikov ne udeležuje rednih sej obinskega sveta in posledično nobena od zadnjih štirih sej ni bila sklepčna.

Do nesoglasij prihaja med županom Antonom Slano in sedmimi od enajstih občinskih svetnikov, člani svetniške skupine Naprej. Ti bojkotorirajo seje, ki posledično niso sklepčne. Po mnenju župana se s tem dela velika škoda občini.

»Nikakor ne more priti do sodelovanja med temi sedmimi člani občinskega sveta in županom. Kar koli sem poskušal, se ne izide. Gre enostavno za blokado in povzročanje škode naši skupnosti,« pravi župan Slana.

Razvoj občine oviran

Občinski svetnik Ivan Fras, sicer direktor Pokrajinskega arhiva Maribor, se strinja, da je razvoj občine na ta način oviran. Ob tem dodaja, da so na župana apelirali, da na dnevni red seje doda različne točke, kar pa naj ne bi želel storiti.

»Seveda se temu izogiba in mi smo nekako odločeni, da zaradi tega načina ignoriranja naših pobud in pa naših sklepov, ne gremo na občinske seje,« pravi Fras.

Poziv k skupnemu odstopu

Konsenza med obema stranema za zdaj ni na vidiku, župan na eni strani pravi, da je svetnike pozval k skupnemu odstopu.

»Že na dveh sejah, rednih sejah občinskega sveta, sem članom občinskega sveta predlagal, da vsi podamo nepreklicne odstopne izjave. Tako jaz kot župan in vseh enajst članov občinskega sveta. Čez dva meseca bi potem ponovno prišlo do nadomestnih volitev,« pravi Slana. 

Na drugi strani pa Fras trdi, da so to že lansko leto predlagali sami: »Prvič slišim to izjavo, da naj vsi skupaj odstopimo. V kolikor se župan strinja in odstopi in ne kandidira na naslednjih volitvah, enako pa storimo mi, občinski svetniki, ki prav tako potem ne kandidiramo na naslednjih volitvah, se s tem popolnoma strinjam.«

Zatika se tudi pri gradnji vrtca

Kamen spotike naj bi bila tudi izgradnja novega vrtca. Župan si želi petoddelčni vrtec, občinski svet na drugi strani pa štirioddelčnega. V izgradnji slednjega Fras tudi vidi eno od rešitev nastale situacije.

»Ena stvar je, da se iz osnutka proračuna za letošnje leto izvzame vrtec, seveda petoddelčni vrtec. Mi smo že lani in pa predlani sprejeli sklep, da se gre v izgradnjo štirioddelčnega vrtca, a se to že dve leti ne izvaja. Ena od rešitev je, da se gre takoj v izgradnjo štirioddelčnega vrtca,« pravi Fras.

Predlog o predčasni razpustitvi občinskega sveta

Ali bi se težave tukaj res končale, pa je vprašanje. Tudi zato je župan na ministrstvo za javno upravo že naslovil predlog o predčasni razpustitvi občinskega sveta.

»Pravzaprav to ni enostaven postopek, toda kaj drugega nam po vseh poizkusih ne preostane. S sodelavci in ostalimi štirimi člani občinskega sveta, ki imajo približno enako razumevanje vodenja občine kot jaz, smo poskušali storiti vse, a enostavno ne gre,« pravi Slana.

Takšnemu predlogu smo bili v preteklosti v Sloveniji priča dvakrat, in sicer v primeru občine Kostanjevica na Krki in občine Velika Polana, a se to na koncu ni zgodilo.

Kako se bo zgodba odvila v tretjem primeru, še ni znano, je pa jasno, da bodo morali vsi akterji, zavoljo dobrega delovanja občine, stopiti korak nazaj in najti primerno rešitev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice