Foto: Stanko Kozel
Tradicionalni 18. polnočni kurentov skok na domačiji nekdanjega princa Matevža Zokija v Budini pri Ptuju bo predstavljal uvod pred letošnjim jubilejnim 60. Kurentovanjem.

Na ta dan si kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. Dogodek bo spremljajo tudi več sto kurentov, ki tako na svoj način uradno odprejo pestro pustno ptujsko dogajanje. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurenti svojo opravo nadenejo šele na svečnico. Točno ob polnoči skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem pa mu sledijo vsi ostali, poroča STA. 

Najbolj pestro je na mednarodni povorki

Uraden pričetek enega največjih etnografskih festivalov v Evropi bo 15. februarja ko bo na otvoritveni povorki županja Nuška Gajšek simbolično oblast predala princu karnevala. Na Ptuju se tudi letos pričakuje več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, vrhunec vsega dogajanja pa bo znova nedeljska mednarodna povorka, 23. februarja, kjer se vsako leto na ptujskih ulicah zbere več 10.000 ljudi.

Dan prej bo potekal mestni pustni korzo, že v petek pa nočni spektakel z mističnimi bitji podzemlja. Od pusta se bodo s pokopom poslovili na pustni torek, ko se bo Kurentovanje tudi uradno zaključilo. Takrat bo še drugo leto zapored 17. princ karnevala Baron Jakob Zekel Videmski oblast znova vrnil županji Nuški Gajšek.

Komercialni del dogodka bo vse dni festivala znova potekal v Karnevalski dvorani pri trgovskem središču Qlandia, kjer se bo zvrstila vrsta glasbenih in drugih zabavnih dogodkov, še poroča STA.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Zli demoni (nepreverjen)

Ne kurenti ker imajo kostime zla in zlocinov

Starejše novice