Regija, ki jo je nekoč zalivalo Panonsko morje, je še danes izredno bogata z vodami. Termalna voda, zdravilna voda, vodni izviri in slatinski vrelci so razlog, da sta zdraviliški turizem in turizem dobrega počutja na tukajšnjem področju doživela velik razcvet. Edinstvene vode, ki pripomorejo k zdravju in dobremu počutju, vabijo obiskovalce v Pomurje že več kot 150 let.  Blagodejno namreč delujejo pri boleznih srca in ožilja, revmatskih obolenjih, poškodbah, boleznih presnove, motnjah gibalnega sistema ter lajšajo telesno in duševno izčrpanost.

Temeljni pogoj za dobro počutje prebivalcev in obiskovalcev je zdravo življenjsko okolje. Izjemna biotska pestrost, relativno nizka stopnja urbaniziranosti in pokritost polovice regije z območjem Natura 2000 (evropsko omrežje posebnih varstvenih območij, razglašenih v državah članicah Evropske unije z osnovnim ciljem ohraniti biotsko raznovrstnost za bodoče rodove) omogočajo zagotavljanje izjemnih pogojev bivanja v varnem in do zdravja prijaznem okolju.

Ogromne zelene naravne površine in prostrana pokrajina obdana z griči Goričkega in prleškimi vinogradi pa nudijo možnost aktivnega preživljanja časa v naravi. Kolesarska pot v Prekmurju, imenovana Pot užitka, je zaradi položnega terena priljubljena predvsem pri nezahtevnih kolesarjih in družinah. Okrog 117 kilometrov označenih rekreativnih, tematskih in nordijskih poti različnih dolžin pa med širna polja in griče privablja številne pohodnike.

Sproščujoča narava, blagodejna tišina, zmožnost slišanja petja ptic in oglašanja drugih živali prispeva k popolnemu doživetju panonskih ravnic, skozi katere se vije reka Mura. Okolje, ki nas navdaja z energijo in poskrbi za popoln oddih ponuja ogromno naravnih danosti, ki so v veliki meri še neizkoriščene.

Za uporabo tega potenciala bo projekt HEALPS2 regionalnim deležnikom, podjetjem in oblikovalcem politike omogočil dostop do znanja o inovacijah in do konkretnih orodij za pripravo turističnih produktov. Pripravili bomo priporočila za različne ravni politik ter smernice in orodja za razvoj verige izdelkov in storitev za širjenje znanja o zdravstvenem turizmu. Na ta način se podpira spodbujanje inovacij, usmerjenih v manjša podjetja in destinacije. Projekt sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj preko programa Interreg Alpine Space.

Starejše novice