Trenutno je v naših krajih na voljo 20 delovnih mest za sezonske delavce v kmetijstvu.

Od začetka pomladi pa do konca jeseni se marsikomu ponudi dodatna priložnost za zaslužek. To je obdobje, ko različni pridelovalci sadja in zelenjave iščejo delavce za pomoč pri sajenju oziroma obiranju pridelkov. Tudi pri nas se ponudba sezonskega dela že prebuja.

Vir zaslužka in izkušenj

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje pravijo, da so tovrstna dela za brezposelne lahko dober vir zaslužka, obenem pa tudi priložnost za pridobivanje novih delovnih izkušenj. 

Aktualna so skozi vse leto, nekateri iskalci zaposlitve pa zanimanje zanje pokažejo tudi večkrat in se na delo vračajo več sezon.

K delu vabijo 20 sezonskih delavcev

Tudi na območju Ptuja prvi ponudniki že iščejo marljive roke, a medtem ko drugod po Sloveniji te dni predvsem obirajo plodove, pri nas sadijo. 

  • V trsničarski zadrugi Žiher namreč potrebujejo pomoč pri sajenju trsnih cepljenk in k sodelovanju kličejo 20 sezonskih delavcev. Delo bo od 10. maja potekalo na polju, dva do tri tedne med 7. in 15. uro.

Zainteresiranim ponujajo plačilo v višini 5,90 evra bruto, hrano in pijačo, več informacij pa najdete tukaj.
 

Zaslužek do štiri evre na uro

Pri sezonskem delu je plačilo običajno, a nikakor ne vedno določeno z normami in ne s številom oddelanih ur. Pri sezonskih delih so zaslužki različni, povečini pa se gibljejo med 3,5 in 4 evri na uro. 

Skupinsko delo na prostem in sezonska dela v kmetijstvu so večinoma opredeljena kot lažja fizična dela, ki se občasno opravljajo na višini, kandidati pa morajo običajno biti v dobri fizični kondiciji.

Jeseni na voljo še več dela

Povpraševanje po sezonskih delih je s strani delodajalcev in iskalcev dela pravzaprav kar nekaj, pa čeprav zaslužki nisi ogromni. V spomladanskem času obseg del niha v odvisnosti od vremenskih pogojev in posledično količine pridelkov. 

Jeseni, ko se pojavijo potrebe po obiranju grozdja in jabolk, pa je dela običajno še več. Takrat z aktivnostmi običajno začnejo septembra in so dejavni vse do sredine oktobra.

*Slika je simbolična

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice