Najpogosteje so pešci žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, a velikokrat so za nesreče krivi tudi sami.

Na območju Policijske uprave Maribor so možje v modrem včeraj med 6. in 13. uro izvajali poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov, ki ogrožajo varnost pešcev, in kršitev pešcev, ki ne upoštevajo cestno-prometnih predpisov.

V poostrenem nadzoru so ugotovili 62 kršitev povezanih s problematiko pešcev, od tega 5 kršitev voznikov, ki so ogrožali varnost pešcev, in 57 kršitev pešcev

Zaradi kršitev cestno-prometnih predpisov je bila 59 kršiteljem izrečena globa, zoper enega kršitelja je bil podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče, dva kršitelja pa sta bila opozorjena.

Pešci najranljivejša skupina v prometu, a velikokrat krivi tudi sami

V zimskem času so pešci, predvsem zaradi svoje ranljivosti, ena izmed bolj izpostavljenih kategorij udeležencev cestnega prometa. Na prometno varnost v tem obdobju namreč zelo vplivajo slabše vremenske razmere in pogoji vožnje.

»Najpogosteje so pešci žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi ogrožanj pešcev na prehodih za pešce. Zanemariti pa ni mogoče tudi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev - neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih,« opozarja mariborska policija.

Statistika ne laže ...

V letu 2017 je stanje prometne varnosti pešcev na območju Policijske uprave Maribor ostalo na podobni ravni glede na leto 2016. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 114 ali 10 odstotkov manj pešcev, od katerih so štirje umrli, 16 jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 87 ali 14 odstotkov manj lahko telesno poškodovanih.

Od štirih prometnih nesreč z udeležbo pešcev s smrtnim izidom v letu 2017 so se kar tri zgodile na avtocesti.

Preventivni nasveti za pešce in voznike:

- Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. Tam, kjer ni peš poti, pločnika ali druge varne površine, hodite ob levem robu cestišča. Ob slabši vidljivosti in ponoči pa obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo.
- Vozniki, na območju prehodov za pešce zmanjšajte hitrost in bodite še posebej previdni, prav tako na območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev.

Akcija za večjo varnost pešcev sicer po vsej Sloveniji poteka vse do nedelje, 11. februarja. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice