Zaradi novi okužb, ki so večinoma prišle iz tujine, je Slovenija v preteklih dneh ponovno vzpostavila strožje ukrepe pri prehodu meje za tiste, ki prihajajo iz držav z večjim tveganjem. Tudi zato v teh dneh na mejnem prehodu Gruškovje nastajajo precejšnje kolone vozil. Šoferjem tovornjakov v karanteno ni potrebno, je pa ta obvezna za ostale, ki prihajajo iz BiH, Srbije in Kosova.

Situacija v zvezi z epidemijo koronavirusa se je, sploh na Balkanu, v minulih dneh ponovno poslabšala. Tudi zato je Slovenija zaostrila ukrepe na meji, ti pa so poskrbeli za daljši čakalni čas.

»Nekaj več je kontrole, tudi gneča je nekoliko večja. Sinoči je bila kolona dolga približno šest, sedem kilometrov," nam je povedal Kenan Mehić, sicer šofer tovornjaka iz BiH. "Prejšnji teden je bila kolona dolga deset kilometrov,« pa pripomni Ljubomir Kizić iz Srbije.

Večina šoferjev, s katerimi smo se pogovarjali, se je na pot podala iz BiH, na meji pa so čakali precej časa, nekateri tudi več kot deset ur.

»Na meji smo bili včeraj od petih popoldan do štirih zjutraj. To ni lahko, še zdaleč ni lahko,«  pravi Mehić. Skoraj deset ur pa je na prečkanje meje čakal tudi Emir Hrnčić iz BiH, lastnik podjetja, ki se ukvarja z rent-a-car storitvami. Povedal nam je, da je na poti v Nemčijo in da šoferja takšno čakanje še dodatno izčrpa.

Zanje ni veliko novosti

Kot pravijo, dodatnih poostritev zanje ni toliko, kot za tiste, ki se iz njihovih držav podajo v Slovenijo.

»Ne, za nas šoferje gre brez težav, tako kot je bilo prej. Izmerijo nam temperaturo in kdor je nima, gre naprej,« pravi Kizić. Se pa zaveda, da so vozniki osebnih avtomobilov v drugačni situaciji. 

Vseeno pa morajo šoferji ob prečkanju meje predložiti ustrezne dokumente, ki dokazujejo, da gre za šoferje, saj ostalih potnikov v vozilu ne sme biti.

»Od nekaterih zahtevajo pogodbo z delodajalcem, od drugih zahtevajo tahografske kartice, s čimer dokažejo, da so šoferji, sploh če voziva dva,« pravi Mehić.

Kolone, ki so v zadnjem času ponovno vse daljše, pa šoferjem povzročajo sive lase tudi zaradi časa, ki ga lahko preživijo za volanom.

»Imamo težave z vožnjo, z delovnimi urami in to je največji problem. Potem imamo težave s policijo. Ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Nemčiji in Avstriji«.

Večina njih še pravi, da ni najhujše čakanje v koloni, veliko bolj jih žalosti, da so zaradi daljših poti več časa odsotni od svojih domačih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice