Porabski Slovenci so se letos že sedmič peš podali na romanje od malega do velikega Triglava: od tistega v Andovcih do velikana v Julijskih Alpah. Po 90 kilometrih poti se je danes trinajst pohodnikov ustavilo na Ptuju.

Člani Porabskega kulturnega in turističnega društva Andovci so se danes podali na tradicionalno pot od malega do velikega Triglava, ki pa ni le rekreacijska. Mali Triglav je bilo darilo Triglavskega narodnega parka vaščanom porabske vasi Andovci.

Spomenik, ki so ga postavili na dvorišče porabske domačije, je za porabske Slovence simbol slovenstva tik ob slovensko-madžarski meji, zato je vas Andovci v Porabju tudi začetek njihovega štiridnevnega potovanja.

»Mi kot zamejski Slovenci bi morali večkrat iti do Triglava. Tu smo prišli na prvo idejo, da kamen od tam pripeljemo v Andovce, saj Triglav predstavlja simbol slovenstva,« pravi Karel Holec, predsednik društva PKTD Andovci.

Na pot so se podali ob 7. uri zjutraj preko Murske Sobote in nekaj minut čez 19. uro prispeli na Ptuj, kjer so današnji odsek poti zaključili in si privoščili zaslužen oddih v Hotelu Roškar na Hajdini.

Današnji del poti je bil uspešen, pravi Holes. Od načrtovanih 270 kilometrov poti so jih danes prehodili 90 in se ustavili v Hotelu Roškar, kjer si bodo privoščili zaslužen počitek, preden pot nadaljujejo.

Jutri se bodo odpravili mimo Celja do Trojan, v petek pa do Pokljuke, od koder se bodo v soboto podali na Triglav. Etapa poteka po načelu štafetne menjave pohodnikov, izmed katerih vsak dnevno prehodi 30 km.

Toda pohod ni le rekreativen – za udeležence ima simbolni pomen. Holec ocenjuje, da je približno polovica pohodnikov rednih udeležencev, druga polovica pa se je na njihovo »romanje slovenstva« podala prvič.

»Morda nekateri mislijo, da nas čez nekaj deset let več ne bo, toda mi smo optimisti! Kar je gora Ararat za Armence, Fudžijama za Japonce ali Olimp za Grke, to je Triglav za Slovence, (tudi) za zamejske Slovence – prvovrstni simbol, ki združuje, krepi in prispeva k nacionalni samozavesti tistih, ki v njem razpoznajo svojo povezanost s kulturo in interesi,« pravijo organizatorji pohoda. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice