Kaj o selitvi proizvodnje v Gradec pravi Magna?

Kot smo poročali, je Magna za ta teden načrtovala začetek proizvodnje v lakirnici, a brez pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja in obratovalnega dovoljenja ne more pričeti. Četudi je v torek od ministrstva za okolje in prostor prejela poskusno obratovalno dovoljenje, pa so prepričani, da s tem dovoljenjem še ne morejo zagnati proizvodnje.

Zaradi negotovosti in zamude pri začetku proizvodnje v lakirnici v Hočah je Magna napovedala organizacijske priprave za selitev proizvodnje nazaj v Gradec. Tako sta se s predstavniki novomeške nevladne okoljske organizacije Rovo sestala ministra za gospodarstvo Zdravko Počivavšek in okolje Jure Leben ter prisluhnila njihovemu predlogu. 

»Po tehtnem razmisleku z obeh strani je prevladalo stališče, da je treba najti rešitev in verjamem, da smo v tej smeri naredili korak naprej, da se ta zadeva razreši,« je dejal gospodarski minister.

Tako bodo dopolnili poseben zakon o Magni, o čemer naj bi vlada odločala prihodnji četrtek. Ne glede na njeno odločitev pa so se tudi okoljevarstveniki organizacije Rovo odločili odpovedati upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja.

Kaj pravijo v Magni?

V Magni so tako pojasnili: »V Magni Steyr pozdravljamo včeraj sklenjeni dogovor med predstavniki Vlade RS, okoljevarstveno organizacijo ROVO ter občino Hoče Slivnico in pripravljenost vseh ključnih deležnikov za dialog in iskanje rešitev v nastali situaciji. Ta dogovor nam ne omogoča načrtovanega in takojšnjega pričetka proizvodnje v Hočah.«

Začasno v graško tovarno ...

»Naša družba je sprejela zaveze do poslovnih partnerjev glede dobave avtomobilov v dogovorjenih rokih, ki smo jih zavezani izpolniti. Predvidevali smo, da bomo v tem tednu lahko pričeli s proizvodnjo v Hočah. To v tem hipu ni mogoče, zato bomo ta del proizvodnje začasno opravljali v naši graški tovarni z uvedbo dodatnih izmen. Upamo, da bo dokončna rešitev za čim prejšnji zagon naše tovarne v Hočah najdena v čim krajšem času.«

Spomnimo ...

Ministrstvo za okolje je konec minulega tedna zavrnilo pritožbo Združenja Rovo zoper okoljevarstveno dovoljenje Magni, kar pa še ni pravnomočno. Za ta teden je Magna že načrtovala pričetek proizvodnje v lakirnici, kjer dela 200 ljudi, a brez pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja in obratovalnega dovoljenja ne more pričeti. V 30-dnevnem roku bi lahko Združenje ROVO vložilo pritožbo še na upravno sodišče.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice