Ste vedeli, da ima kostanj pozitivne in zdravilne učinke?

Čas je, ko po ulicah in domačih vrtovih diši po pečenih kostanjih, prsti pa očrnijo od luščenja sajastih lupin. Kot smo že poročali, si ga lahko v središču Mariboru privoščite in za pol litra pečenega priboljška plačate štiri evre, za četrt litra 2,5 evra, za cel liter pa boste morali odšteti kar 8 evrov.

Če pa se odločite oditi v gozd in jih nabrati sami, pa ne pozabite na morebitne prepovedi in predvsem na dovoljeno količino nabranih plodov, katerih skupna teža ne sme preseči dveh kilogramov. Ko pa si boste zaželeli speči kostanj doma, le ne pozabite na dolg (ne preglobok) zarez čez jedro kostanja, da predrete lupino in primeren, močen ogenj s čim bolj razgreto posodo.

Ste vedeli, da ima kostanj pozitivne in zdravilne učinke?

Za zdravilno moč so vedeli že narodi nekoč in že pred vrsto let so ga na Slovenskem uživali v vsakodnevni prehrani. Četudi poznamo ogromno kuharskih receptov, pa ga najraje uživamo pečenega ali kuhanega.  Že v 19. stoletju pa so skorjo uporabljali pri vročičnih obolenjih, driskah, malariji in kožnih boleznih, cvetove pa za krepitev telesne odpornosti. 

Kostanj je namreč izredno hranilen in zdrav za organizem, saj ima visoko energetsko vrednost in je bogat s koristnimi mineralnimi snovmi. Vsebuje veliko ogljikovih hidratov, predvsem škroba (44 odstotkov), nekaj sladkorja in beljakovin ter le 2 odstotka maščobe, kar je zaradi bogate mineralne sestave in prehranske vrednosti predvsem primerno za otroke, starejše in športno aktivne. 

Plodovi kostanja naj bi poleg bogate prehrambne vrednosti tudi zdravili krčne žile in blažili razne driske. Uporabno pa naj bi bilo tudi listje, ki se v zdravilstvu uporablja za zdravljenje dihalnih in želodčnih bolezni, poročajo na Potnik.si. Tako posušeno listje zdravi oslovski kašelj, bronhitis, astmo, revmo in artritis.  Vendar pa so lahko pripravki s kostanjem nevarni za tiste, ki imajo težave s strnjevanjem krvi. 

Kostanjeva parna kopel naj bi pomagala pri putiki, revmatizmu, artrozi in vzkipljivosti, prehranjevanje s surovim pa pri depresiji, bolečinah pri srcu ali vnetju srčne mišice ter zmanjšanih telesnih sposobnosti. Iz kostanja se lahko naredi tudi prebavljivo moko, prijetnega okusa, ki vsebuje natrij in kalij, zato je še posebej primerna za tiste z okvarami ledvic in srčno-žilnega sistema. Sam izvleček semen divjega kostanja pa pomaga pri utrujenih, težkih nogah, pri udarninah in oteklinah.

Tako v prihajajočih hladnih dneh z oslabljenim imunskim sistemom ne pozabite na kostanjev med, ki pomaga proti nabranemu stresu, depresiji in agresivnemu razpoloženju, hkrati pa z jutranjo žličko na tešče in eno večerno pospešuje razstrupljanje telesa. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

financiranje p… (nepreverjen)

financiranje posameznikov

Našel sem se nasmeh zahvaljujoč temu gospodu Tetičkoviću Marjanu, da sem dobil posojilo v višini 150.000 evrov, trije moji kolegi pa so brez težav dobili tudi posojila tega gospodarja. Svetujem vam, da nikogar ne zavede, če želite dejansko zaprositi za posojilo za vaš projekt in katero koli drugo. To sporočilo objavljam, ker me je g. Tetičković Marjan dobro s tem posojilom. S prijateljem sem srečal ta pošten in velikodušen gospod, ki mi je dovolil, da si dobim to posojilo. Zato vam svetujem, da se obrnete na njega in vam bo zadovoljil vse storitve, ki jih boste vprašali.
Tukaj je njegov e-poštni naslov: [email protected]
E-pošta: [email protected]
Tetičković Marjan
hvala

Starejše novice