Skoraj v vsakem četrtem slovenskem gospodinjstvu živi tudi pes. Da je življenje z njimi lepše, so pokazali na pestem kinološke dogodku v Ormožu.

Ekipa Ljudske univerze Ormož, enote Mladinskega centra Ormož, je v čast štirinožnih prijateljev, ki nam lepšajo in radostijo življenja, pripravila pester družabni in dobrodelni dogodek Pozor, čudoviti psi!

»Z namenom, da bi osveščali javnost in promovirali pravilno skrb za pse, izmenjali znanja in izkušnje o negi, vzgoji in vzreji psov, so se na dogodku v ormoškem parku predstavili učenci Osnovne šole Ormož, člani Živalovarstvenega krožka s svojimi ljubljenčki, Kinološko društvo Ptuj, Veterinarska postaja Ormož, Veterinarska ambulanta Ljutomer, Društvo proti mučenju živali Ptuj, Slovensko združenje Inštruktorjev - center za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev SLO-CANIS, Varstvo in oskrba psov iz Ptuja ter Policijska postaja Ormož in Policijska postaja vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor,« je naštela organizatorka dogodka Marijana Korotaj.

Ker pes poleg radosti prinaša tudi delo in odgovornost, je živinozdravnik Samo Rajšp iz Veterinarske postaje Ormož, delil nasvete o primerni skrbi za zdravje psov ter preparate za odpravo notranjih zajedalcev, predsednica Društva prosti mučenju živali Ptuj Kristina Pšajd, pa je prisotne opozorila na odgovorno ravnanje in primerno skrb lastnikov hišnih ljubljenčkov.

Na stojnici so nabor osvojenih kolajn predstavili tudi člani družine Feguš, saj je njihova Nastja vodnica psičke Loli, s katero sta letos dosegli 1. mesto na državnem prvenstvu v agilitiju, v kategoriji A1 medium.

»Če lastniki živali ne obvladajo, lahko pride do različnih neprijetnosti. Člani Kinološkega društva Ptuj smo tukaj predstavili naše tečaje šolanja psov, kjer lastnike učimo, kako pse vzgajati, jih učiti poslušnosti in tudi razne trikce,« je povedala inštruktorica na KD Ptuj Živa Ketiš, ki je s svojo psičko prikazala nekaj vaj med kinologi priljubljenega agilitiya.

Živinozdravnica Veterinarske ambulante Ljutomer Špela Hribar, ki je dodatno usposobljena za celovito nego psov, je na svoji psički Loli prikazala postopek nege in striženja krempljev ter nege ušes in dlak.

Društvo SLO-CANIS so predstavili svoje dejavnosti, izbiro in šolanje psov vodičev za slepe in salobvidne ter psov reševalcev. Demonstrirali so tudi akcijo iskanja pogrešanih oseb. Policist je spregovoril o dolžnostih in nalogah lastnikov psov ter kot vodnik službenega psa spregovoril o področjih dela, ki ga opravljajo s pomočjo službenih psov.

Dobro delo in poslanstvo, ki ga opravljajo, so predstavili Osnovna šola Ormož, člani Živalovarstvenega krožka, ki deluje na pobudo in pod mentorstvom profesorice Tine Zadravec. Na dogodku so predstavili svoje dejavnosti, štiri učenke pa so s seboj na druženje pripeljale tudi svoje dobro vzgojene, poslušne in miroljubne pse.

Ker družine včasih potrebujejo tudi zunanjo pomoč pri varstvu psov, predvsem v času dopustov in potovanj, so svoje aktivnosti varstva in oskrbe psov predstavili predstavniki podjetja Vejica, ki se na Ptuju ukvarja z varstvom in oskrbo psov.

Dogodek je imel poleg pestrega programa tudi dobrodelno noto, saj so zbirali hrano za živali, ki so jo podarili Društvu proti mučenju živali Ptuj.

FOTO: Ljudska univerza Ormož, enota Mladinski center Ormož

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice