Neznanci namerno zastrupljajo živali, in sicer tako, da strup skrijejo v meso.

Pred dnevi je na Ptuju, predvsem na območju Novega naselja prišlo do več primerov zastrupitev živali. Po naših informacijah naj bi poginila mačka in dva psa.

Neznanci naj bi strup za glodavce skrili v meso, in čeprav so lastniki živali poiskali pomoč veterinarjev, je bilo za tri živali žal prepozno. 

Storilcem grozi tudi zaporna kazen

Zastrupljanje živali je sicer kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Zelo pomembno je, da so ljudje vztrajni pri prijavah. 

»Zelo pomembno je, da je policija o takih dogodkih zaradi zavarovanja dokazov obveščena čim prej, saj se s tem povečuje možnost uspešnega zaključka preiskave kaznivih dejanj,« opozarjajo policisti.

Fotografija in prijava na policijo

Skrbnikom psov, ki so opazili, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, svetuje, naj jo primerno fotografirajo in obvestijo policijo. V primeru, da so se že pojavili znaki zastrupitve, pa je zaradi dokazovanja treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi, piše portal pesmojprijatelj.si. Za uspešno dokazovanje je vsekakor treba storilca zalotiti na kraju kršitve oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi potrdile, da je storilec nevarno snov na kraju tudi nastavil.

In če pride do zastrupitve?

Strokovnjaki svetujejo, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora. Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov je pomembno vedeti, da so pri reševanju življenja največkrat lahko usodne že minute, zato je v teh primerih obvezen takojšen obisk pri veterinarju. Potrebno je biti pozoren, če se pes po sprehodu slabo počuti ali pa bruha. Potrebno je takojšnje ukrepanje, saj lahko ima vsako čakanje usodne posledice.

Znaki zastrupitve se lahko pokažejo že v nekaj minutah

Oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. 

Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično zadušitev. Tudi za to obstaja protistrup, vendar je čas ključnega pomena. V trenutku, ko opazite ali posumite, da je pes zaužil takšen zastrupljeno mesi, je potrebno čim prej do veterinarja.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

MATEJ (nepreverjen)

AHA KRETEN ADMINISTRATOR = BRISAL MOJ KOMENTAR.OČITNO SI ZAFUKANI PESAR KI RAD DRUGIM V BLOKU KRATI MIR.POTREBNO = ZASTRUPLJATI PASJO GOLAZEN KER = TEGA SRANJA ENOSTAVNO PREVEČ.ŠE BOLJŠE PA JE STRELJATI ČLOVEŠKE KRETENE V BETICO! PODOBNO KOT = TO NAREDIL NORVEŽAN BREIVIK.

Starejše novice