Foto: Bobo
Veljavnost PCT dokazil za nekatere skupine bo od 1. februarja dalje omejeno na 270 dni.

Za vse, ki so se v preteklih mesecih cepili z dvema odmerkoma ali z enim odmerkom cepiva Janssen bo odslej veljalo, da je njihovo potrdilo o cepljenju kot dokazilo PCT veljavno le 270 dni, torej približno devet mesecev.

Torej vsi tisti, ki so se drugič (ali v primeru Janssena prvič) cepili pred 7. majem in se nato niso cepili s poživitvenim odmerkom ter niso zboleli, kmalu več ne bodo izpolnjevali pogoja PCT. 

S 1. februarjem bo namreč minilo 270 dni od njihovega cepljenja, kar pomeni, da se bodo morale te osebe po novem testirati ali pa cepiti z dodatnim poživitvenim odmerkom.

FOTO: NIJZ

Kako dolgo bo veljalo potrdilo o prebolevnosti? 

Vsi, ki so nedavno zboleli za koronavirusom, so po končani izolaciji prejeli potrdilo o prebolevnosti.

To bo odslej veljalo 180 dni oziroma pol leta od pozitivnega PCR-testa, mora pa biti več kot deset dni od testa, razen če zdravnik presodi drugače.

V primeru oseb, ki so dvakrat cepljene in nato še zbolijo (C+C+P), imajo veljavnost potrdila 270 dni + dodatnih 180 dni
 

FOTO: NIJZ

Neomejena veljavnost potrdil za cepljene s poživitvenim odmerkom

Osebe, cepljene z dodatnim poživitvenim odmerkom, torej tretjo dozo cepiva ali v primeru Janssena z drugo dozo (na primer Janssen + Pfizer), bodo imele še naprej neomejeno veljavnost potrdil. 

Neomejena veljavnost potrdila PCT velja tudi za osebe, ki so najprej prebolele koronavirus, nato pa so bile še dvakrat cepljene (P+C+C).  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice