Zaradi napovedanih nalivov je po celotni Sloveniji povečana nevarnost pojavljanja zemeljskih plazov. Prav tako je zlasti v severovzhodni Sloveniji izdan oranžni alarm za poplavljanje rek.

Meteorologi opozarjajo, da se bodo danes in v noči na soboto spet pojavljala krajevna neurja. Nekatere bodo spremljali močnejši in krajevno dolgotrajnejši nalivi in močni sunki vetra. Predvsem v vzhodni Sloveniji ni izključen pojav toče, so sporočili iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

V severozahodni Sloveniji možne poplave

Ob tem opozarjajo na možnost poplavljanja rek. Danes in v noči na soboto so poplave možne zlasti v severovzhodni Sloveniji, predvidoma v Pomurju, Podravju, Posotelju in Posavju.

Reke lahko poplavijo tudi na območjih izven pogostih poplav, zlasti na ravninskih predelih pa bo možno tudi zastajanje vode. Ob krajevnih nevihtah lahko danes in v soboto v več delih države močneje narastejo in se razlijejo tudi manjši vodotoki in hudourniki.

Foto: ARSO

Po vsej Sloveniji razglašena nevarnost plazov

Geološki zavod Slovenije obvešča, da je danes in v noči na soboto, zaradi napovedanih neviht z močnimi nalivi, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni Sloveniji. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečala sorazmerno s količino padavin.

Na geološkem zavodu pozivajo prebivalce območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, da so pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice