Začela se je akcija cepljenja lisic proti steklini. Letala bodo za izvajanje cepljenja letela iz več letališč po vsej Sloveniji. Vab, ki bodo morda pristala tudi na vašem dvorišču, se nikar ne dotikajte.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo danes začela s spomladanskim cepljenjem lisic proti steklini. Vabe bodo tako kot vsako leto polagali s pomočjo letal, in sicer predvidoma do konca junija.

Polaganje vab se bo izvajalo v 50 kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško, z višine 300 metrov, s pomočjo posebej prirejenih letal, so sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Polaganje vab za cepljenje lisic proti steklini se bo izvajalo iz več letališč po Sloveniji, vabe pa bodo odvržene tudi nad Ptujem. Posebej prirejena letala za polaganje vab bodo poletela tudi iz Letališča Jožeta Pučnika - Ljubljana, Portoroža, Novega mesta in Celja.

V vsaki akciji se položi 380 tisoč vab, na kvadratni kilometer pa je predvidoma položenih med 22 in 26 vab. 

Foto: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Varovanje ljudi, smrtni primeri zaradi ugriza steklega psa

Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to boleznijo ter zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih in s tem tudi preprečitev širjenja bolezni. Populacija lisic namreč predstavlja rezervoar stekline. Posredno s tem pred to boleznijo varujejo tudi ljudi. 

Zaradi stekline namreč vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Večina, kar 95 odstotkov, smrtnih žrtev med ljudmi je v Aziji in Afriki. Do smrtnih primerov med ljudmi večinoma pride zaradi posledic ugriza steklega psa, ki virus izloča s slino. 

Virus vstopi v organizem preko poškodb kože ali z neposrednim stikom sluznic ali poškodovane kože z okuženim materialom, torej s slino, cerebrospinalno tekočino ali živčnim tkivom. Virus pa v telo ne more vstopiti preko nepoškodovane kože.

Če najdete vabo, se je ne dotikajte

Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja in kapsule s cepivom. Vaba je na zunanji strani opremljena z opozorilom v slovenskem jeziku. Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker. Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljajo uspešnost vakcinacije - odvzema vabe.

Uprava ob tem opozarja, da se vab ne sme dotikati. V kolikor jo najdete na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali odnesite na najbližjo veterinarsko postajo. Zelo pomembna pa so tudi naslednja navodila.

- Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali
- Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite zdravnika ali najbližjo antirabično ambulanto
- Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih
- Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice