Na grajskem dvorišču so opravili tradicionalno trgatev potomke stare trte modre kavčine, ranfola, zierfahndlerja in v mestnem ter župnijskem vinogradu renskega rizlinga.

Praznik trgatve v našem mestu so 28. septembra začeli na dvorišču ptujskega gradu, z 21. trgatvijo potomke stare trte modre kavčine – podmladka stare trte z mariborskega Lenta, najstarejše trte na svetu, ki je stara več kot 450 let in je zapisana v Guinnessovi knjigi rekordov.

Mesti Maribor in Ptuj sta z zasaditvijo podmladka žametne črnine na ptujskem grajskem dvorišču maja leta 1994, simbolno zaključili tako imenovano vinsko vojno, ki je trajala med leti 1302 do 1654.

Prve grozde so odrezali župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar, mestni viničar Andrej Rebernišek in aktualna ptujska vinska kraljica Urška Repič, ki bo 11. novembra po dveletnem mandatu krono predala svoji naslednici.

Zbrani so opravili še 16. trgatev ranfola – najstarejše vinske sorte na Slovenskem in zierfahndlerja.

Živahno je bilo tudi na grajskem hribu v mestnem vinogradu in vinogradu Nadžupnije Sv. Jurija, kjer raste 1100 trsov renskega rizlinga.

Mestni vinograd je spomladi leta 1996, na pobudo ptujskih svetnikov, zasadila Mestna občina Ptuj. Vinograd v osrčju starodavnega Ptuja, na pobočju griča enega najvidnejših slovenskih gradov, simbolizira vinogradniško-vinarsko tradicijo mesta. Ptuj je tako eno izmed redkih evropskih mest, ki ima sredi mesta zasajen vinograd. Številni berači so nabirali grozdje, ki so ga odpeljali na posestvo Biotehniške šole Ptuj na Grajenščak.

Vino iz ptujskega mestnega vinograda, imenovano CIVIC (meščan) bodo uporabili v protokolarne namene.

Naslovna fotografija: Črtomir Goznik

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice