Slika je simbolična.
Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah za leto 2019.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje na osnovi različnih podatkovnih virov pripravljajo kratke publikacije in interaktivne tematske karte za vse občine.

Pozitivni in negativni trendi

Kazalniki za izboljšanje zdravja pravijo, da opažamo izboljšanje na več področjih. Nadaljuje se trend zmanjšanja umrljivosti, k čemur prispeva stalno zmanjševanje prezgodnje umrljivosti na račun srčno-žilnih bolezni in rakavih obolevanj.

Vir: spletna stran obcine.nijz.si

Prišlo je tudi do kar nekaj poslabšanj, in sicer povečal se je delež prejemnikov zdravil zaradi sladkorne bolezni. Povečali sta se tudi število srčnih kapi in zlomov kolka pri prebivalcih starejših od 65 let ter število novih primerov raka.

Ptuj se ne oddaljuje od povprečja

Mestna občina Ptuj je blizu povprečja v Sloveniji pri bolniški odsotnosti delovno aktivnih prebivalcev, stopnji bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi in stopnji umrljivosti zaradi samomora.

Vir: spletna stran obcine.nijz.si

Ptuj je pod povprečjem pri deležu oseb, ki prejemajo zdravila za sladkorno bolezen.

Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 5,3 na 1000, v Sloveniji pa 6,5.

Alarmantni podatki za stopnjo umrljivosti zaradi samomora

Zaskrbljujoče je stopnja umrljivosti zaradi samomora v občinah Videm, Žetale, Trnovska vas, Podlehnik in Cirkulane. Predvsem v Trnovski vasi so beležili stopnjo umrljivosti zaradi samomora 89 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa je povprečje 19.

Višja bolniška odsotnost

V Vidmu, Dornavi, Podlehniku je nadpovprečno prisotna bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev. Prav tako prejema višji delež oseb zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka. Enako velja za občino Kidričevo, ki poleg povišanega krvnega tlaka velja enako za sladkorno bolezen.

Vir: spletna stran obcine.nijz.si

V občini Ormož je najbolj odstopala stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi, in sicer 2,8 na 1000 prebivalcev, starih od 35 do 75 let, v Sloveniji pa 2,1.

Kar nekaj izmed občin v okolici Ptuja je beležilo tudi višji delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji.

Vsako leto izberejo občino, ki izstopa z aktivnostmi za izboljšanje zdravja. Letos so bili v ožjem izboru občine Šentjur, Brda, Postojna, Dobrova – Polhov Gradec, Slovenska Bistrica, Gornja Radgona, Semič, Žiri in Mislinja.

Občina zdravja 2021 je postala občina Žiri.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice