Foto: Zavod za turizem Ptuj
V petek ob 20.30 bodo na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju pripravili osrednjo slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj in 1950-letnici prve pisne omembe Ptuja.

Mestna občina Ptuj v sodelovanju z domačimi ustvarjalci in priznanimi umetniki pripravlja edinstveno slovesnost, pod katero se kot režiserka podpisuje Branka Bezeljak. Organizatorji napovedujejo preplet vrhunske glasbe in likovno-gledališko-arheološke instalacije.

Na izjemen dogodek je povabila ptujska županja Nuška Gajšek: »V počastitev častitljive obletnice in praznika Mestne občine Ptuj vas vljudno vabimo, da se udeležite osrednje proslave, v času praznika pa se bodo odvijale tudi številne druge tradicionalne prireditve. Vabljeni, da praznujemo skupaj in podamo lepo popotnico našemu mestu za prihodnost. Vivat Poetovio oziroma Živel, Ptuj!«

Slavnostna govornica na slovesnosti bo županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek. V kulturno-umetniškem programu se obeta marsikaj zanimivega. Godalni sestav Simfoničnega orkestra Radiotelevizije Slovenija bo pod taktirko ptujskega skladatelja Žana Tetičkoviča krstno izvedel njegov Koncert za godalni orkester številka 1.

Likovno, gledališko in arheološko instalacijo so pripravili Branka Bezeljak, Dušan Fišer, Jernej Forbici, Zvezdana Mlakar, Tadej Toš, Aleš Šteger, Ivan Mijačević, Aleš Zorec, Boris Farič, Tomaž Bezjak, Mihael Roškar, Andrej Gabron, Mojca Prigl, Teater III, združeni pevci ptujskih zborov, Pihalni orkester Ptuj, otroci Vrtca Ptuj in Ptujska televizija.

Strokovni sodelavci prireditve so: Ivan Žižek, Boris Farič in Iva Ciglar iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož ter Marija Hernja Masten. Scenarij, organizacija in režija so delo Branke Bezeljak, za produkcijo sta poskrbela Ksenija Mrgole in Matic Merc z Mestne občine Ptuj.

Foto: Zavod za turizem Ptuj

Režiserka Branka Bezeljak je povedala, da je k sodelovanju povabila uveljavljene umetnike, rojene na Ptuju: »Slavo Ptuja nosijo s seboj po svetu in s tem svet privabljajo k nam. Želela sem poudariti, da se ob tako častitljivi obletnici na Ptuju soočamo s tem, da je ena od najpomembnejših arheoloških zbirk v Sloveniji nedostopna, tako za strokovnjake kot laično javnost. Tisto, kar je za turista najbolj mikavno, je očem zakrito. V citatih iz umetniških besedil smo izbrali odlomke, ki govorijo o mestu kot o prostoru, o tem, kako so v vseh obdobjih ljudje od drugod prihajali na Ptuj in odhajali, puščali sledi. Kako je propadalo in se z njimi ponovno dvignilo … vsakokrat znova.«

Živel, Ptuj!

V Mestni občini Ptuj so poudarili, da pod sloganom »Vivat Poetovio!« oziroma v prevodu »Živel, Ptuj!« k praznovanju nagovarjajo celotno mesto: »Še posebej želimo ozavestiti Ptujčane in Ptujčanke na izjemno bogato zgodovino mesta ter na kulturno dediščino, ki nam je bila dana, in poudariti ponos ter pripadnost mestu, v katerem živimo danes.«

V prazničnem letu želijo javnosti približati za Ptuj izjemno pomemben dogodek iz leta 69 našega štetja, ko so na vojaškem posvetu potrdili za cesarja Vespazijana: »Ta dogodek opisuje rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae, kjer je Poetoviona prvič omenjena v literaturi. Vrhunec praznovanja predstavlja osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj 2. avgusta, ko se spominjamo izdaje drugega statuta mesta Ptuj 5. avgusta 1513.«

Še opozorilo: zaradi javnega snemanja osrednje proslave vse obiskovalce prosijo, da sedeže zasedejo do 20.15, saj bodo prizorišče ob 20.30 zaprli.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice