Agra se bo med 25. in 30. avgustom, kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope potrdil tudi s svojo 56. ponovitvijo.

Sejem AGRA bo izpostavil mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje. Odgovarjal bo na izzive preživetja in blagostanja v prihodnosti in odpiral nove razvojne perspektive kmetijstva, samooskrbe in zdrave prehrane.

Ob mladih kmetih bodo vabili hrana iz njihove bližine, ekološko kmetijstvo, ekološki pridelki za gastronomijo, digitalizacija v pridelavi in predelavi, trajnostno gospodarjenje z gozdovi in kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje. 

Predstavilo se bo več kot 1.840 razstavljalcev

Država partnerica sejma bo tokrat Makedonija s svojo kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Ob njej se bodo z nacionalnimi in regionalnimi nastopi predstavile Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Indija. Na 71.300 kvadratnih metrih razstavnih površin bo novosti in vrhunske blagovne znamke s področja kmetijske tehnike, pridelave in predelave živil ter prehrane predstavilo več kot 1.840 razstavljavcev iz 32 držav.

Najboljše rejske prakse bodo poosebljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih pasem živali v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. V polnem razcvetu bodo vzorčni nasadi rastlinske proizvodnje, posvečeni tudi novemu, slovenskemu in svetovnemu Dnevu čebel. V svoje okrilje bo ob Vinskem hramu prvič vabil novi Medeni hram.

Sejemsko dogajanje bo tehtno z aktualnimi strokovnimi posveti, poslovnimi, stanovskimi in družabnimi srečanji ter družabno s tržnicami, pokušnjami, tekmovanji in zabavnimi dogodki.

Zanimivosti letošnjega sejma

Na sejmu se bo predstavilo 1.840 razstavljavcev iz 32 sodelujočih držav. Sejem se bo razpostiral na 24.000 kvadranih metrih razstavnih površin v halah, 29.000 kvadratnih metrih zunanjih razstavnih površin in 3.000 kvadratnih metrih, kjer bo razstava živali. Kar na 15.300 kvadratnih metrih bodo vzorčni nasadi in maneža. V lanskem letu so zabeležili 120.000 obiskovalcev. 

Glavna težišča letošnjega sejma so: podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz njihove bližine, generacijska pomladitev, digitalizacija, inovativnost, znanje in povezovanje, trajnostno gospodarjenje z gozdovi, kmetijska tehnika za visoko učinkovitost in trajnostno kmetovanje ter ekološko kmetijstvo. 

Novosti, ki jih bodo predstavili

- medeni hram,
- tržnica mladih kmetov,
- konjeništvo kot športna disciplina – predstavitev preskakovanja ovir - torek,
- razstava volov in prikaz volovske vprege - vsak dan,
- predstavitev krave dojilje s teličkom iz eko kmetije,
- vsakodnevna možnost brezplačnega jahanja na konju pasme posavec za obiskovalce,
- promocija akvakulture in pokušnja ribjih jedi iz slovenske pridelave na razstavnem prostoru MKGP,
- premierna predstavitev Društva rejcev vodnih živali Slovenije na razstavnem prostoru KGZS,
- na podelitvi priznanj ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona bodo poleg Vinarja leta prvič razglašeni tudi  prvaki držav - torek.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice