Na fotografiji: Mladen Delin, direktor festivala in Alenka Čuš, službe za stike z javnostmi v Arsani.
Najstarejše slovensko mesto bo konec julija ponovno gostilo tradicionalni mednarodni glasbeni festival Arsana, ki bo letos že 10. po vrsti.

Kot so povedali na novinarski konferenci, je v zadnjih letih prerasel v enega najbolj prepoznavnih, žanrsko raznolikih glasbenih festivalov v tem delu Evrope. V devetih letih je ponudil preko 600 koncertov, gostil 5500 umetnikov mednarodnega slovesa in privabil blizu 250.000 obiskovalcev iz cele Slovenije, Evrope in od drugih celin.

Več kot 60 dogodkov in preko 300 glasbenih umetnikov

»Z eminentnimi izvajalci mednarodne glasbene scene je najstarejše mesto zapisal na svetovni glasbeni zemljevid. Vrhunska klasična, jazz, etno, world instrumentalna in vokalna glasba, za vse generacije in okuse, se preliva na trgih, dvoriščih in ulicah pravljičnega mestnega jedra Ptuja. Bogat bo tudi spremljevalni program: otroški festival, mednarodna plesna akademija, razstave in drugi dogodki,« je pojasnil umetniški vodja in direktor festivala, Mladen Delin. Letošnji program pa bo med 20. in 28. julijem 2018 na več kot 60 dogodkih predstavil preko 300 slovenskih in tujih renomiranih glasbenih umetnikov.

Za začetek predfestivalski dogodek

10. obletnico Arsane bodo zabeležili 9. junija 2018 ob 20.30. uri (v primeru slabega vremena naslednji dan), s posebnim predfestivalskim dogodkom - Opernim večerom na Arheološkem parku Panorama, kjer bodo s pogledom na ptujski grad pod zvezdami nastopili OPERA SNG MARIBOR s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti. Vstop na prireditev pa bo prost. 
Sicer pa bodo vrhunci festivala NATURALLY 7 (ZDA), kralji acapella glasbe, ki so zasloveli po treh svetovnih turnejah, Večer nove popevke, ki bo posvečen uglasbeni poeziji Roka Vilčnika, nastopili pa bodo Papir, Patetico, Pliš in Bilbi z gostjo Severo Gjurin, projekt EPK Maribor 2012 v zasedbi Tango story & Irena Yebuah Tiran s svetovnima plesnima prvakoma Andrejo Podlogar inBlažem Bertonceljem, Tadej Toš, Klemen Slakonja & All starts Orchestra; Vox Arsana & Vlado Kreslin, Cubismo in Magnifico.

Novost festivala bo oder mladih

Klasične mojstre bodo zastopali Trio flavta, rog, klavir – Globalna glasbena vas (HR, SLO) v zasedbi Nikoline Kovač J., Lovorke Nemeš Dular in Roberta Petriča, Komorni zbor KGBL (SLO), Ljubezenska glasba dunajskih skladateljev (MK, AUT) Milene Arsovske, Philipeja Spiegelja in Pavla Singeja, Vladimir Miloševič (SRB), eden najpomembnejših srbskih pianistov današnje generacije ter virtuoz Martin Belič na flavti in Ivan Ferčič na klavirju. 

Na odrih Glasbe v mestu pa bodo nastopili vidni slovenski jazz glasbeniki, ki delujejo v tujini (Vid Jamnik & Urgent Detergent, Volture Forest, Marko Črnčec trio, Sharp 6, Maja Kevc ter Sounds of Slovenia, kjer se bodo Boštjan Gombač, Janez Dovč in Goran Krmac sprehodili skozi slovenske etnične pokrajine. Novost festivala bo oder mladih, kjer se bodo predstavili mladi ptujski glasbeniki in bo lociran na Slovenskem trgu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice