Ptujski most bo predvidoma v zadnjem tednu avgusta ponovno odprt za promet.

Ptujski most je zaradi temeljite obnove zaprt že od začetka lanskega julija, s tem pa je tudi vplival na tukajšnje prometne razmere. Vendar pa so s prenovo mostu podaljšali življenjsko dobo obeh objektov in izboljšali prometno varnost tako za vozila kot za pešce in kolesarje, poroča STA.

Tega bodo sedaj, takoj, ko bo komisija potrdila varnost preusmeritve prometa, a predvidoma v zadnjem tednu avgusta, znova odprli.

Ker pa obnova še ni zaključena, Pomgradovi delavci so doslej izvedli okoli 90 odstotkov vseh del, bodo promet omogočili pod posebnimi pogoji.

Stari ptujski most bo odprt mesec dni pred sprva napovedanim rokom, s tem pa se bodo tudi končali zastoji pri Puhovem mostu, ki so zadnje čase veljali za vsakodnevni pojav.

Rekonstruirana in sanirana mostova

Mostova čez Dravo in Studenčnico sta bila zaradi slabega stanja in starosti temeljito rekonstruirana in sanirana. Zamenjali so mostne dilatacije in ležišča, obnovili pločnike in ograjo na mostu, sočasno pa tudi obnovili odsek ceste med mostovoma, poroča STA o pojasnilu direkcije za infrastrukturo.

Na starem mostu so izvedli tudi spremembo statičnega sistema z ukinitvijo vseh Gerberjevih členkov v prekladni konstrukciji ter ohranili le enega v osrednjem razponu. Tega so obnovili in konstrukcijsko prilagodili za vgradnjo novih ležišč in nove prehodne konstrukcije.

Trenutno delavci še dokončujejo pločnike na mostu čez Dravo, izdelati je potrebno še hidroizolacijo obeh mostov ter asfaltirati vozišče obeh mostov in vmesnega dela ter priključkov do obstoječe ceste. Vrednost vseh gradbenih del znaša 4,5 milijona evrov.

Dela še niso zaključena ...

S koncem obnove pa projekti na državnem cestnem omrežju na Ptuju še ne bodo zaključeni. Hkrati s prenovo mostov je že potekala ureditev krožišč, pločnikov in meteorne kanalizacije na Mariborski cesti v skupni vrednosti več kot 400.000 evrov, zdaj pa je v načrtu še rekonstrukcija skoraj dveh kilometrov ceste proti Spuhlji, ki je ocenjena na 4,7 milijona evrov, še poroča STA. 

V letu 2019, ko naj bi bili končani odkupi zemljišč, se bo direkcija lotila še ureditve odseka na cesti proti Vurberku v vrednosti skoraj 1,4 milijona evrov, te dni pa bodo uredili začasno montažno krožišče na Ormoški cesti. Medtem pripravljajo projektno dokumentacijo za gradnjo fiksnega krožišča, kar načrtujejo v letih 2019 ali 2020.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice