Vse ugodnejše ekonomske razmere na eni strani, na drugi pa beda. V Mariboru iz tedna v teden narašča število upravičenih do prehrambenih paketov, ki jih razdeljuje Rdeči križ Slovenije.

Štajerska prestolnica bo prihodnje leto iz evropskega sklada prejela za tretjino manj pomoči. Pomanjkanje sredstev in prehrambenih paketov bi lahko pomenilo, da bi skladišče humanitarne pomoči Rdečega križa Slovenije v Mariboru kakšno sredo ali dve na mesec enostavno bilo prisiljeno zapreti vrata, do 2000 ljudi pa bi ostalo brez pomoči.

Sekretar mariborskega območnega združenja Rdečega križa vse bolj zaskrbljeno pregleduje količine hrane, ki jo prejmejo iz sklada Evropske unije. Leta 2016 je bilo to skoraj 900 ton, v letu 2020 pa predvidoma šestkrat manj.

»Količine drastično padajo. Drastično. To pomeni, da mi v Mariboru v našem koncu več ne moremo zagotavljati minimalne materialne pomoči, kot jo ljudje potrebujejo,« opozarja Metod Dolinšek, sekretar Območnega združenja Rdečega križa Maribor.

Letos je bilo prehrambenih paketov iz Evropske unije 220 ton, prihodnje leto jih bo 80 ton manj. V paketih, ki jih razdeljujejo ob sredah, so za eno osebo štirje litri mleka, liter olja, po kilogram moke, riža, testenin, pa še konzervirana paradižnik in fižol.

Prihodnje leto bodo lahko razdelili 12.000 manj paketov, to pa v praksi pomeni izpad pomoči za štiri mesece. Mariborsko humanitarno društvo UP-ornik vsak četrtek razdeli vsaj 40 vrečk s hrano, ki jo donirajo društva in podjetja.

»Takšne stvari, ki si jih drugače ne privoščijo, se pravi recimo med, kakšna čokolada, kakšna kava. V bistvu so tega zelo veseli, ker je to neka dobrina, ki si je drugače res ne morejo privoščiti,« nam zaupa Peter Kapelj iz humanitarnega društva UP-ornik.

Na seznamu UP-ornika za pomoč je sicer skoraj 900 ljudi, pomagajo jim še s plačevanjem položnic in boni za trgovino, število pomoči potrebnih pa narašča, opažajo. Podobno je tudi na mariborskem Rdečem križu, kjer letno pomagajo več kot 33.000 pomoči potrebnim.

»Številka je kar, bom rekel zastrašujoče visoka, kar je pa najbolj žalostno pa je to, da se ne niža, ampak celo viša,« potrdi Stanislav Žebela, podpredsednik Območnega združenja Rdečega križa Maribor.

Pomanjkanje bo Rdeči križ poskušal nadomestiti z zbiranjem donacij, ki pa iz leta v leto usihajo, kljub temu da Slovenci ob številnih uspešnih humanitarnih akcijah, dobrodelnega čuta očitno nismo izgubili.

»Me pa ob teh veselih informacijah žalosti, da ljudje vse premalo svojih sredstev namenijo nam, ki sistemsko pomagamo velikemu številu ljudi, ki so v stiski,« pa še dodaja Dolinšek.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice