Med rednim usposabljanjem Slovenske vojske je pilot vojaškega letala med nizkim preletom oplazil žice daljnovoda in nato s poškodovanim letalom varno pristal na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru.

Pri rednem usposabljanju 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske v letenju na nizkih višinah je letalo Pilatus PC 9M Hudournik zadelo v žice nadzemnega električnega voda na smeri Sveti Duh - Bukovje.

Domačini v kraju Bukovje so bili priča nizkemu preletu vojaškega letala in potrdili, da je letelo nenavadno nizko. Očitno prenizko, saj je pilot oplazil žice tamkajšnjega daljnovoda.

Letalo je letelo zares nizko, kar je potrdil tudi eden izmed očividcev, ki je bil priča nesreči. »Videl sem ga, kako leti blizu hiše. Tako nizko je letel, čisto ob travi. Takoj sem pomislil, da se bo ta še v daljnovod zaletel,« je povedal Ivan, ki stanuje čisto blizu prizorišča, kjer je prišlo do incidenta.

Njegova slutnja je bila preroška, saj se je točno to tudi zgodilo. Pilot letala se nato ni odločil za zasilni pristanek na najbližjem letališču v Slovenj Gradcu, ampak je letel do letališča Edvarda Rusjana v Mariboru, kjer je varno pristal. Poškodovanih oseb ni bilo, skupil jo je edino daljnovod.

Brez oskrbe z električno energijo je tako za nekaj časa ostalo trinajst odjemalcev, poškodbo daljnovoda pa so dežurni delavci elektro podjetja že sanirali. Pri transportu novega vodnika preko reke Drave so jim pomagali prostovoljni gasilci iz Dravograda. 

Preiskava s strani stalne komisije za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov je še v teku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice