V okviru projekta Colonia Ulpia Traiana Poetovio - Petoviona, se bodo izvedla arheološka izkopavanja na območju Panorame.

Colonia Ulpia Traiana Poetovio - Petoviona, ki je nastala na prostoru današnjega Ptuja, je bila eno najpomembnejših rimskih mest na območju srednjega Podonavja. Mestna občina Ptuj, ki želi na Panorami urediti arheološki park, je v letu 2015 naročila obsežne arheološke geofizikalne raziskave tega območja.

Nepozidan travnat grič v središču Ptuju, ki je domačinom znan kot Panorama, velja že od odkritja večjega števila rimskih kamnitih spomenikov kot bogato arheološko najdišče. Rezultati raziskav so razkrili urbanistično zasnovo s potekom ulic in pravokotnimi stavbnimi parcelami ter pokazali velik potencial za rešitev številnih temeljnih vprašanj povezanih z nastankom mesta, njegovim razvojem in pomenom v regiji ter ne nazadnje zatonom v pozni antiki, so zapisali v Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Časovnica projekta, vir: ZRC-SAZU

Občina 25 odstotkov, ostalo evropska sredstva

Ptujska županja Nuška Gajšek je na družbenem omrežju razkrila, da je mestna občina dala soglasje za izvedbo arheoloških del v okviru projekta, ki bo trajal do 30.6.2022. Zapisala je še, da je delež sofinanciranja ptujske občine 25 odstotkov, kar znaša 100.000 evrov.

Sredstva bodo namenjena izvedbi terenskih raziskav, v letošnjem letu bo v te namene šlo 10 tisočakov, v letu 2021 45 tisočakov in isti znesek v letu 2022.

Prvo leto:

Cilj 1 – Panorama: geofizikalne raziskave spodnjega dela Panorame; sondiranja izbranih točk.
Cilj 2 – Poselitev Petovione: korpus arheoloških najdišč na levem bregu Drave v Petovioni.

Drugo leto:

Cilj 1 – Panorama: geofizikalne raziskave zgornjega dela Panorame; sondiranja izbranih točk
Cilj 2 – Poselitev Petovione: študija poselitve Petovione na levem bregu Drave.
Cilj 3 – Vloga Petovione: študija o vlogi Petovione v mreži mest širše regije.

Tretje leto:

Cilj 1 –Panorama: interpretacija rezultatov geofizikalnih raziskav; podrobna analiza terenskih podatkov in drobnega gradiva; študije o kronologiji, fazah in strukturi rimske pozidave.
Cilj 2 – Poselitev Petovione: študija poselitve Petovione (nadaljevanje in zaključek).
Cilj 3 – Vloga Petovione: študija o vlogi Petovione v mreži mest širše regije (nadaljevanje in zaključek).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice