*Fotografija je simbolična
V Sloveniji je v letu 2018 nastalo okoli 8,4 milijona ton odpadkov, komunalnih odpadkov je bilo od tega 1,02 milijona tone.

V statističnem uradu so objavili podatke o nastalih odpadkih v letu 2018 v Sloveniji. Količina komunalnih podatkov se je v primerjavi s prejšnjim letu povečala za okoli 4 odstotke, prebivalec Slovenije je tako v povprečju proizvedel 495 kilogramov komunalnih odpadkov, kar je 17 kilogramov več kot v letu 2017.

Podravska regija pod povprečjem pri nastalih odpadkih in nad povprečjem pri ločevanju

V podravski regiji je nastalo 485 kilogramov odpadkov na prebivalca, kar je nekoliko nad povprečjem Slovenije (495), pri nevarnih komunalnih odpadkih je v zgornji polovici s 3,2 odstotka nevarnih  odpadkov od vseh nastalih odpadkov. Lahko se pa pohvali z visokim odstotkom ločeno zbranih odpadkov, saj jih je v podravski regiji kar 73,3 odstotka od vseh komunalnih odpadkov.

Več komunalnih odpadkov zberejo ločeno od podravske regije samo še v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem.

Mestna občina Ptuj med prvimi tremi mestnimi občinami po odpadkih

Med mestnimi občinami izstopa Murska Sobota, ki je v letu 2018 s 715 kilogrami komunalnih odpadkov na prebivalca celo tretja med vsemi občinami v Sloveniji (pred Mursko Soboto sta le Trzin z 856 kilogrami in Šempeter-Vrtojba z 716 kilogrami). Za Mursko Soboto je med mestnimi občinami na drugem mestu Kranj s 706 kilogrami komunalnih odpadkov na prebivalca in nato na tretjem mestu Ptuj, kjer ustvarijo 611 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca.

Najmanj komunalnih odpadkov na prebivalca med mestnimi občinami pa ustvarijo: Slovenj Gradec (433 kilogramov), Novo mesto (466 kilogramov) in Velenje (501 kilogramov).

Kar se tiče kohezijskih regij, je Zahodna Slovenija proizvedla več komunalnih odpadkov (532 kilogramov na prebivalca) kot Vzhodna Slovenija (462 kilogramov na prebivalca), tudi odstotek ločeno zbranih odpadkov je v Zahodni (72,1 odstotka) boljši kot v Vzhodni Sloveniji (69,6 odstotka).

*Naslovna fotografija je simbolična.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice