To so povprečne mesečne plače, ki jih prejemamo v Podravju.

Dopustniški čas se z današnjim dnem le zaključuje: šolarji se v ponedeljek vračajo v šolske klopi, odrasli pa na delovna mesta. Nedavno smo poročali, da si v podravski regiji dopustovanje privošči 71 odstotkov, kar jo uvršča v srednji rang – največ gospodinjstev si je počitnice namreč privoščilo v osrednjeslovenski (81 odstotkov), najmanj pa v pomurski statistični regiji (61 odstotkov).
 

Tako smo tik pred odhodom v dokončno vrnitvijo na delovna mesta preverili, kolikšne povprečne plače prejemamo v podravski regiji glede na dejavnost, ki jo opravljamo. 

Največ Slovencev je namreč zaposlenih v predelovalnih dejavnostih, tem pa sledijo trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil, izobraževanje ter oskrba z električno energijo, plinom in paro. Povprečna mesečna plača se je lani v Sloveniji s 1.682 evri povečala za 3,4 odstotka v primerjavi z letom poprej.

Na državni ravni je povprečna mesečna bruto plača oseb z osnovnošolsko izobrazbo ali manj v letu 2017 znašala 1.134 evrov, medtem ko so osebe s srednješolsko izobrazbo mesečno služile 1.389 evrov, osebe z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo pa 2.356 evrov bruto.

Toda med posameznimi regijami se povprečja pravzaprav močno razlikujejo, v vsakem primeru pa so podpovprečne plače tudi v podravski regiji.

Nižje od povprečja so plače v podravski regiji ne glede na doseženo izobrazbo. Prebivalec Podravja z osnovnošolsko izobrazbo ali manj za svoje delo mesečno prejemajo 1.100 evrov, tisti s srednješolsko izobrazbo 1.340 evrov in z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo 2.230 evrov bruto. 

Najbolj podpovprečno je v podravski regiji glede na stanje v državi visoko izobraženi kader, saj je povprečna bruto plača višješolsko oziroma visokošolsko izobraženega prebivalca Podravja 120 evrov nižja od slovenskega povprečja in kar 320 evrov nižja od povprečne plače enako izobraženih zaposlenih iz Osrednjeslovenske regije.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so povprečne junijske plače v Podravju znašale toliko:

Mesečne plače, ki smo jih v Podravju prejeli junija, smo primerjali tudi s slovenskim povprečjem, za primerjavo pa smo vzeli tudi osrednjeslovensko statistično regijo, ki si je letos privoščila počitnice v večjem deležu. Medtem ko se podravske plače lahko merijo s slovenskim povprečjem, pa od tistih, ki jih prejemajo v osrednji Sloveniji, močno odstopajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice