Starejši morajo biti pozorni na samooklicane prostovoljce, ki ponujajo pomoč pri raznih storitvah, kot sta prevoz in nakup zdravil, in jih nemudoma prijaviti pristojnim organom.

Zaradi pandemije Covid19 je marsikatera humanitarna organizacija omejila stike s starejšimi, saj se zavedajo rizika prenosa na najbolj ranljivo skupino.

Humanitarčki so že v soboto poskrbeli za prehranske pakete za starostnike za približno tri tedne. Paketi ne zahtevajo vsakodnevnega prinosa, s tem pa je izpostavljenost okužbam manjša, starostniki pa ne bodo lačni.

Začasno so z namenom zmanjšanja izpostavljenosti ranljivih s prevozi prekinili tudi različni ponudniki prostovoljnih prevozov, kot je na primer Sopotnik.

Glede na vsesplošno odpoved ambulantnih pregledov, omejitve obiskov v domovih za starejše in splošne uredbe, bodo starejši imeli teh opravkov manj.

Nujna stanja in prevoze še vedno pokrivajo reševalni prevozi, ravno tako še vedno ustrezno deluje patronažna služba. Ostalo pa bo žal moralo počakati, so sporočili s Humanitarčka.

Humiji glede na stanje zadnjih 24 ur opozarjajo pred zlorabami, pred katerimi je potrebno opozoriti starostnike oziroma jih je potrebno zaščititi z vašim posredovanjem. Nenazadnje so starostniki sedaj precej prestrašeni, zato so lahko zelo naivni.

V humanitarnem društvu Humanitarček opozarjajo, da se po Sloveniji pojavljajo samooklicani prostovoljci, ki želijo na različne načine pomagati starejšim:

Pojavili so se ‘prostovoljci’, ki ponujajo plačilo položnic

Glede na to, da ves bančni promet deluje normalno in da gre za trenutno kratkotrajne ukrepe – takšnih potreb ni.  Res je, da se starosniki bojijo zamud, a jih je potrebno opozoriti, da ne bo tako hudo, kot če izgineta denar in položnica. Po podatkih Humanitarčka gre za več posameznikov, ki niso vključeni v nobenega od znanih prostovoljnih društev oziroma organizacij. Tovrstne ‘prostovoljce’ je potrebno prijaviti pristojnim.

Pojavili so se plačljivi prevozi starejših

Glede na to, da so na nacionalnem nivoju odpovedane vse nenujne zdravstvene storitve, da javna uprava deluje okrnjeno in veljajo splošne uredbe omejevanja izpostavljenosti, potrebe po prevozih takšnega tipa ni.

Starostnikom se na nacionalnem nivoju odsvetuje nepotrebno izpostavljanje, zato potrebe po takšnih prevozih ni.

V kolikor starostnik potrebuje prevoz k zdravniku, naj se obrne direktno nanj, da presodi potrebnost obiska in tip prevoza – sanitetni, nenujni, reševalni ... Frizerji in trgovine bodo počakali, opozarjajo v Humanitarčku.

‘Prostovoljka’ med starostniki ponuja nakup zdravil

Danes so v društvu Humanitarček prejeli prijavo, da samooklicana prostovoljka med starostniki ponuja nakup zdravil, seveda z dobro provizijo. Zaenkrat ni podatkov, da bi bila oskrba z zdravili motena. Plačevanje za prinos zdravil ni smiselno. V primeru manjka je potrebno telefonsko konzultiranje z osebnim zdravnikom oziroma s preverjeno lokalno dobrodelno organizacijo.

Hrana se lahko dostavi v obliki paketa

Starostnikom se lahko hrana dostavi v obliki paketa in za to ni potrebno fizično izpostavljanje starostnika okužbam.

Glede na porast ‘skupin za pomoč’ preko noči, ki ponujajo nakup hrane, svetujejo k previdnosti. Predvsem, kadar želijo ‘prostovoljci’ denar za nakup živil vnaprej. V lokalni skupnosti so velike večine organizacij za dostavo hrane že poskrbele. V pripravi je nacionalni program za ranljive skupine.

S Humanitarčka še opozarjajo, da 'prostovoljcem’ nikdar ne predajajo svojih ali starostnikovih bančnih kartic ali drugih osebnih dokumentov. Opozarjajo še, da so razkužila, ki se prodajajo ‘od vrat do vrat’, sumljiva, in dodajajo, da plastične rokavice ne zaščitijo pred infekti in ravno zaradi tega je potrebno umivanje in razkuževanje rok.

Na Humanitarčku pozivajo: »Če se vam zdi, da je starostnik v stiski, se obrnite na preverjene lokalne ponudnike prostovoljske pomoči, kot so Rdeči križ, center za socialno delo, Starejši za starejše in na nas. Velika večina organizacij ima izdelan načrt, zato brez skrbi.«

»COVID19 pandemija je resda zajela svet, a ne pustimo, da histerija rodi zlorabo najbolj ranljive skupine in še poglobi socialno krizo starostnikov,« še poudarjajo na Humanitarčku.

Pomaga lahko vsak

Pri preprečevanju zlorab in skrbi za starostnike lahko pomagamo vsi, poudarjajo v Humanitarčku: »Že če postavite na prag sosede v bloku vrečko z mlekom, kruhom in kakšno kavico, je veliko.«

S Humanitarčka so še sporočili: »Humiji smo z #Vidami dogovorjeni, da tudi pokopališč malo ne obiskujemo, se izogibamo dvigal, za poštarjem pobrišemo kljuko in ne odpiramo neznancem. Je pa več čvekanja po telefonu. «

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice