Mestna občina Ptuj je oktobra leta 2019 objavila javni natečaj za revitalizacijo Stare steklarske delavnice in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami. Revitalizacija bo, vendar brez zapletov ne gre.

Mestna občina Ptuj je ob objavi razpisa dobila 14 elaboratov, ki so bili oddani pravočasno, komisija pa je kar soglasno odločila, kateri je najboljši. Tako so izbrali elaborat ljubljanske Elementarne, krajinsko arhitekturo pa so zasnovali v Kolektivu Tektonika

Spomnimo, da elaborat predlaga tri vrste tlakovanja. Vrazov trg bi bil tlakovan z brušenimi in rezanimi mačjimi glavami, steze in dvorišče Stare steklarske s klasičnimi mačjimi glavami v pesek, ostali deli pa z granitnimi kockami. 

Prav tako bi dvorišče in Ulico Tomaža Šalamuna ločeval zid, ki bi se preko vrtljivih lamel odpiral na osrednji del dvorišča, višinsko razliko pa bi povezale stopničke.

Oder velike dvorane Stare steklarske bi se odprl na dvoriščno stran in tako ustvaril možnost prireditve na prostem. 

Brez zapletov ne gre ...

Da bi lahko dela stekla morajo podati soglasje tudi etažni lastniki objekta na Slovenskem trgu 1, ki so obenem tudi lastniki dvorišča. Ravno pri tem pa se je zataknilo, saj etažni lastniki objekta ob dvorišču niso želeli podati soglasja za obnovo dvorišča. 

Med občino Ptuj in etažnimi lastniki so potekali pogovori in iskanje kompromisov, trenutno pa se zadeva dokončno rešuje tako, da bo Mestna občina Ptuj odkupila dvorišče v izmeri 500 kvadratnih metrov. 

Z odkupom bo Mestna občina Ptuj lahko z dvoriščem razpolagala sama, brez dovoljenja etažnih lastnikov objekta na Slovenskem trgu 1.

Zataknilo se je pri denarju 

Ni presenetljivo, da se je zataknilo ravno pri denarju. Etažni lastniki se namreč niso strinjali s ponujeno ceno 48 evrov na kvadratni meter, želeli pa so tudi odškodnino zaradi hrupa v času obnove. 

»Na podlagi usklajevanj, pogajanj in razumevanja etažnih lastnikov smo decembra prišli do sporazumnega dogovora,« sporočajo iz Mestne občine Ptuj. 

Ocena investicije po navedbi natečajnika je za objekt Kulturni center Stara steklarska 1.507.445 evrov plus davek na dodano vrednost in za ureditev Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami 979.599 evrov in davek na dodano vrednost. Ponudbena cena projektne dokumentacije je znašala 201.600 evrov in davek na dodano vrednost.

Izguba titule Evropske prestolnice kulture ni vplivala na izvedbo

Ptuj je titulo Evropske prestolnice kulture za leto 2025 izgubil proti Novi Gorici. Županja je bila takrat sicer vesela in ponosna na zmagovalce, iz mestne hiše se je, ob razglasitvi, slišal vesel aplavz, pa vendar je občina s tem izgubila tudi veliko potencialnih sredstev. 

V sklopu projekta Ptuj za Evropsko prestolnico kulture je bilo v načrtu tudi pet infrastrukturnih projektov. 

V načrtu so bili projekti vzpostavitve arheološkega parka Panorama, arheološkega depoja odprtega tipa, Stare steklarske delavnice in Vrazovega trga, Galerije mesta Ptuj in Dominikanskega samostana. 

Ob tem je županja poudarila, da ne gre za izgubljene projekte, saj da se bodo kljub izgubi titule izvedli.

Časovnica projekta je jasna 

Za Staro steklarsko je znana tudi časovnica. Mestna občina Ptuj je lanskega novembra oddala vlogo za gradbeno dovoljenje. 

Trenutno je v pripravi dokumentacija projekta za izvedbo, ki bo zaključena še letošnjega januarja. Ta dokumentacija je izredne vrednosti, saj komaj, ko ima v rokah projekt za izvedbo lahko občina zares začne z gradnjo. Gre za dokument, ki je zakonsko določen in vsebuje načrte, ki služijo gradnji objekta. 

Končani 'projekt za izvedbo' dokumentaciji sledi priprava dokumentacije v zvezi z javnim naročilom gradnje in izvedba tega javnega naročila. 

Pričetek gradnje je predviden že v aprilu letošnjega leta, dela pa naj bi bila zaključena decembra naslednje leto. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice