Simbolična fotografija Ptujskega jezera.
Novi most bo zgrajen na konstrukciji obstoječega jezu, tik ob obstoječem cestišču.

Podjetje Rudarski gradbeni programi je po naročilu Dravske elektrarne Maribor pričelo z gradnjo novega mostu čez Ptujsko jezero v Markovcih. Novi most bo tako zgrajen na konstrukciji obstoječega jezu, tik ob obstoječem cestišču in bo nameščen na obstoječih podpornih stebrih. 

Star in obremenjen obstoječi most

Obstoječi most, ki je del objektov hidroelektrarne Formin, je star že več kot 40 let in namenjen predvsem lokalnemu prometu, poroča STA. Vendar pa se je v zadnjih nekaj mesecih, odkar na Ptuju poteka prenova starega mostu, promet izrazito povečal. Zaradi enosmernega prometa ob konicah nastajajo zastoji, te pa bo še v nekoliko večjem obsegu pričakovati v času gradnje novega mostu.

Priključki na novi most ostajajo praktično enaki, zaradi prostorskih in konstrukcijskih omejitev jezu pa je tam mogoče novo cestišče zgraditi le v širini 3,5 metra, kar je nekoliko več, kot je obstoječe, poudarjajo v Dravskih elektrarnah Maribor. 

Promet bo vseeno še naprej urejen enosmerno s semaforji, tudi pločnikov in kolesarske steze ni mogoče dograditi.

Za nemoten prehod lokalnega prometa

Zaključek gradnje mostu načrtujejo v začetku leta 2019, vrednost naložbe, ki jo bodo v celoti krili v Dravskih elektrarnah Maribor, pa je 4,9 milijona evrov

Kot ob tem pojasnjujejo v družbi, novi most gradijo zato, da bi zagotovili nemoten prehod za lokalni promet v času prenove jezu, s katero bodo začeli takoj po vzpostavi prometa preko novega mostu in bo trajala do leta 2024. Omenjena obnova med drugim vključuje gradbeno sanacijo, obnovo zapornic in zamenjavo elektro opreme.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice