Danes se na Ptuju uradno pričenja 58. Kurentovanje.

V Budini pri Ptuju se je zbralo okoli 350 kurentov/korantov in pokačev, v okoliških vaseh pa še enkrat toliko, zaplesalo okoli kresnega ognja in začelo klicati pomlad. Ptuj se je tako za 11 dni prelevil v etnografski muzej na prostem.

Staro slovensko mesto, ki obljublja nova doživetja, bo odeto v pisane prikaze etnografskih likov in pustnih mask, saj se bo zvrstilo preko 100 dogodkov, povezanih s pustom in etnografijo. Na vseh povorkah bo 6.000 udeležencev, ki bodisi ohranjajo etnografsko tradicijo bodisi prikazujejo izvirne maske, ki so plod njihove domišljije, ob tem pa jim bo spremljalo okoli 100.000 obiskovalcev.

FOTO: Boris Voglar

Že včeraj, malo po polnoči, je bilo na domačiji Zvonka Križaja, 2. princa karnevala Matevža Zokija, slišati vedno glasnejše bučanje zvoncev. V soju kresnega ognja in ob vonju specialitet iz vaških domačij so obiskovalci ob močnem sneženju pričakali prvi ples stotin kurentov/korantov, najštevilčnejših etnografskih likov s Sloveniji. Kurentovi obhodi kot del kurentovega obredja so bili lanskega decembra vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Križaj, ki vsako leto izrazi gostoljubje stotinam kurentov, je tako povedal: »Danes smo priča uradnemu začetku 58. Kurentovanja. Običaj kurentovega skoka in s tem skoka v pustno dogajanje se že od leta 2001, tistega leta sem postal drugi princ karnevala, odvija na moji domačiji.« Dodal je še, da pridejo kurenti/koranti na skok samo v zvoncih, oprave pa si nadenejo kasneje. Poudaril je, da vreme za kurente/korante ni ovira, z dejanjem ne glede na sneg skočijo v pustni čas, kar so včeraj tudi storili.

FOTO: Boris Voglar

Kurentov skok kot vez med sedanjostjo in preteklostjo

Kot veleva tradicija, si kurenti/koranti na ta dan prvič nadenejo svoje zvonce. Dejanje simbolizira vstop v vesel 5. letni čas, pustni čas, in začetek klicanja pomadi, dobre letine in vsega dobrega. Kurentija že dolgo ni več rezervirana za neporočene fante. Na včerajšnjem skoku so bile tako prisotne tri generacije kurentov; kurent z najdaljšim stažem, Janez Petrovič, ki je kurent že 76. leto, je pripeljal s seboj tudi sinova in svojega vnuka, da so skupaj naznanili začetek pusta. 

Danes pa se uradna otvoritev 58. Kurentovanja pričenja ob 11. uri, kjer bo župan Miran Senčar mestno oblast predal v roke 16. princa karnevala Aleša Goričana, Plemenitega Janeza Maksimiljana Gregoriča. V času festivala bo tako princ mesto in maškare vodil vse do pokopa pusta, ki bo 13. februarja.

FOTO: Boris Voglar

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice