Bo spominska plošča ostala na svojem mestu dalj časa, kot je bil sporni grafit, ali jo bodo odstranili?

Pred dobrim mesecem so gasilci in policisti iz fasade izbrisali grafit predsednika vlade Janeza Janše z iztegnjeno roko in napisom 'Smrt narodu, svoboda fašizmu'. Včeraj pa so v Pekarni na steno pod nekdanjim grafitom postavili spominsko obeležje.

Na lokaciji novega spominskega obeležja je bila sinoči tudi policija. Kot so za Mariborinfo pojasnili na Policijski upravi Maribor, so bili v večernih urah obveščeni, da se na steni v MC Pekarna v Mariboru nahaja napis »Smrt narodu, svoboda fašizmu«. 

»V zvezi s tem je prijavitelj želel podati kazensko ovadbo. Policisti so z ogledom kraja dejanja ugotovili, da je neznani storilec na steno na območju MC Pekarna pritrdil kamnito ploščo z napisom 'Na tej fasadi je 'demonkracija' prebarvala svobodo izražanja', na desni strani je zraven podobe osebe z iztegnjeno roko napis 'Smrt narodu, svoboda fašizmu',« ugotavljajo na Policijski upravi Maribor.

O ugotovitvah je bil po besedah mariborske policije obveščen dežurni državni tožilec Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, ki je podal usmeritve, da v navedenem primeru ni znakov kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in se naj dejanje obravnava kot kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari.

»Kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari se preganja na predlog oškodovanca. Ker oškodovanec predlog za pregon ni želel podati, bomo podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru,« še pojasnjujejo mariborski policisti.

Plošča s strani policistov ni bila odstranjena, opravljen je bil ogled kraja dejanja, kot nujno preiskovalno dejanje, ki ga je policistom prepustil preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru.

Policisti trenutno še vedno preverjajo, ali so v tem primeru podani elementi kakšnega prekrška.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice