Ptuj se bo od 16. do 19. avgusta že enajstič zapored prelevil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani.

V društvu Poetovio LXIX že enajst let pripravljajo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadevajo obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino našega lepega mesta. Poetovio je bil namreč pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto.

Predsednik društva Andrej Klasinc je povedal, da si na ta način prizadevajo obuditi več kot dve tisočletji stare zgodbe in hkrati predstaviti zgodovino najstarejšega slovenskega mesta, poroča STA. 

Leto štirih cesarjev

Tema tokratnih Rimskih iger bo po Klasinčevih besedah leto štirih cesarjev. Začele se bodo s četrtkovim odprtjem v rimskem kampu na Štukih, kjer bo stal tudi velik tabor, v petek pa bo na vrsti velika večerna zabava.

V soboto se bo dopoldne začela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem pred mestno hišo in pred Orfejevim spomenikom, na kateri se bo predstavilo okoli 800 kostumiranih Rimljanov iz sedmih držav. Po besedah Klasinca gre za kolege iz nekaterih evropskih mest, s katerimi sodelujejo že celo desetletje.

Popoldne bodo obiskovalci v kampu lahko pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane. V nedeljo bo pestro skozi ves dan, saj bo namenjen predvsem družinam in otroškim delavnicam. Tudi letos bodo organizatorji izvedli tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo najmlajši zabavali kot pravi mali Rimljani.

Pričeli bodo z dogodki ob 1950-letnici prve pisne omembe mesta

Z letošnjimi Rimskimi igrami na Ptuju pričenjajo z dogodki ob 1950-letnici prve pisne omembe mesta, ki bodo večinoma potekali naslednje leto. Zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII leta 69 je namreč eden od najpomembnejših dogodkov v zgodovini mesta, saj je z izvolitvijo Vespaziana za rimskega cesarja takratni Poetovio krojil usodo imperija.

Ptujsko društvo za rimsko zgodovino in kulturo bo z Rimskimi igrami in ostalimi dogodki v kampu predstavljalo bogato zgodovino mesta in s tem razvijalo mednarodno prepoznaven spektakel, ki se bo v prihodnjih letih po besedah Klasinca s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice