Z jutrišnjim dnem se lahko cene vseh naftnih derivatov prosto oblikujejo na trgu. Pred vami je spletna stran, ki vam bo pomagala, da boste gorivo točili tam, kjer bo najceneje.

Gre za spletno aplikacijo goriva.si, ki prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji.

Danes se izteče trenutno veljavna Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, na podlagi katere se oblikujejo najvišje dovoljene maloprodajne cene za neosvinčen motorni bencin 95 in dizel na bencinskih servisih izven avtocest in hitrih cest. 

To pomeni, da se z jutrišnjim dnem, 1. oktobrom, lahko cene vseh naftnih derivatov prosto oblikujejo na trgu. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je spletno aplikacijo vzpostavilo že marca lani in je v prvi vrsti namenjena potrošnikom.

Uporaba aplikacije je preprosta, saj morate vnesti le kraj, kjer se nahajate, in ponudnika storitev, kjer želite natočiti gorivo. Ob tem določite tudi, kolikšna je lahko največja oddaljenost bencinskega servisa.

Aplikacija vam bo poiskala najboljše rešitve, ob tem pa boste takoj videli tudi, kakšne so cene za liter goriva.

»Transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov potrošnikom omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima namreč znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva. Večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah,« so ob tem zapisali na spletni strani ministrstva.

Zaradi sporadične preobremenjenosti sicer stran danes občasno trenutno ni dosegljiva, pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da težave urgentno odpravljajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice