Ptujski mestni svetniki so kljub drugačnim pričakovanjem zelo gladko z 20 glasovi za in le sedmimi proti podprli spremembo investicijskega programa za ureditev mestne tržnice, ki predvideva podražitev investicije za pol milijona.

Ptujski mestni proračun so svetniki potrdili skoraj brez razprave in ga tako na zadnji seji pred lokalnimi volitvami oklestili na 27,1 milijona evrov, kar je dobrih 15 odstotkov manj kot je znašal doslej, poroča STA. 

Proračun manjši za 5,3 milijone evrov

Do skoraj 5,3 milijona evrov visokega znižanja je prišlo predvsem zaradi prenosa izvedbe nekaterih projektov v prihodnje leto, med katerimi so doslej načrtovana sredstva za namakalni sistem Turnišče, tretji fazo ureditve dominikanskega samostana, pa tudi obnove mestne tržnice.

Projekt tržnice se je podražil

Prav glede slednje je bilo pričakovati burno razpravo, saj so nekateri županski kandidati pred bližnjimi lokalnimi volitvami izrekli precej kritik na račun projekta. 

Ob že tako žolčnih razpravah glede prenove tržnice v preteklih mesecih se je zdaj projekt podražil za dodatnega pol milijona, na občini pa so pojasnili, je do odstopanj prišlo v izvedbenih delih, kjer je med drugim skoraj 170.000 evrov potrebnih samo za arheološka izkopavanja, nekoliko pa se je povišal tudi strošek za pripravo projektne dokumentacije in strokovnega nadzora, poroča STA.

Župan Miran Senčar želi speljati projekt v skladu z načrti

Ker si odhajajoči župan Miran Senčar pred odhodom prizadeva projekt speljati v skladu z načrti, je včeraj svetnike znova pozval k razumu in jih opozoril, da bi v nasprotnem primeru lahko ostali brez evropskih 4,2 milijona evrov, ki jih imajo zagotovljene iz celostnih teritorialnih naložb (CTN). Ob tem bi po njegovih besedah lahko sredi mesta nekaj let gledali gradbeno jamo, občini pa bi zagotovo grozila še odškodninska tožba izbranega izvajalca del.

Njegova svarila je resno vzela večina svetniških skupin, ki so kljub številnim pomislekom na koncu le potrdili dokument in tako vnovič prižgali zeleno luč za projekt, ki ga ljubljansko podjetje KPL že izvaja.

Štefanu Čelanu se zdi to neposrečen projekt

Na nasprotnem bregu je osamljen ostal nekdanji župan in kandidat za vrnitev na ta položaj Štefan Čelan s svojo listo. Tudi on je sicer dejal, da nima nič proti prenovi tega dela mesta, vendar se mu projekt zdi neposrečen, prej kot tržnica bo to po njegovem nekakšen večnamenski prostor. Trdil je, da so grožnje o izgubi evropskih sredstev zgolj zavajanje, poroča STA. 

Čelan je zagovarjal gradnjo podzemne parkirne hiše

Ker je znova zagovarjal gradnjo podzemne parkirne hiše pod tržnico, mu je Senčar odgovoril, da to ni mogoče zaradi dejstva, da tega ne bi dovolil Zavod za varstvo kulturne dediščine, prav tako pa ta ideja ni ekonomsko upravičena, saj bi za največ 180 parkirnih mest pod zemljo morali odšteti vsaj pet milijonov evrov, medtem ko z gradnjo garažne hiše pri blagovnici le kakih sto metrov od tržnice lahko za milijon evrov pridobijo okoli 300 novih parkirnih mest.

Ptujska mestna tržnica ena najbolj vroči tem

Ptujska mestna tržnica je ena najbolj vročih tem v mestu že nekaj časa. Potem ko je precej občanov nasprotovalo podrtju starih dreves in jih je občinska oblast nenapovedano odstranila dobesedno čez noč, se je zapletlo še pri izbiri izvajalca. Mestni svet je zato od župana terjal razveljavitev razpisa, a je slednji svoj prav dosegel na upravnem sodišču.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice