Kaj o ptujskem najemnem trgu nepremičnin pravi uradna evidenca, kaj nepremičninski agentje in kaj spletni oglasi?

Zadnje poročilo o najemnem trgu nepremičnin, s katerimi razpolagamo, je tisto za leto 2017. Na Geodetski upravi Republike Slovenije so pojasnili, da se v Sloveniji podatkih o sklenjenih najemnih pogodbah za vse vrste stavb evidentirajo in vodijo v javni Evidenci trga nepremičnin. Sami so opozorili, da je slovenski najemni trg tako majhen, da kakovostnih analiz skoraj ni mogoče opraviti. Dodali so, da je nadzor nad poročanjem težko zagotoviti; tako je številke treba vzeti z rezervo.

Pa vendar: predlani je bilo v Mestni občini Ptuj uradno sklenjenih le 46 najemnih pogodb za stavbe ali njih dele. Srednja vrednost mesečne najemnine je znašala 150 evrov oziroma 3,6 evra na kvadratni meter. Za primerjavo: v Sloveniji je srednja vrednost mesečne najemnine takrat znašala 250 evrov oziroma 5,3 evra na kvadratni meter.

Najemnine občutno višje od tistih v uradni evidenci

Trenutno objavljene oglase za oddajo stanovanj na Ptujskem je mogoče prešteti na prste obeh rok. Za nameček velika večina prostih stanovanj sploh ni na Ptuju, temveč v okoliških krajih. Trenutno najcenejša ponudba v mestu je 28 kvadratnih metrov velika garsonjera; zanjo je mesečno treba odšteti 250 evrov. Najdražji je najem štirisobnega, okoli 100 kvadratnih metrov velikega stanovanja; zanj je mesečno treba odšteti 590 evrov.

Vodja ptujske nepremičninske agencije RE/MAX Poetovio Tanja Tučič je potrdila, da je najemnih poslov na Ptuju zelo malo: »Prav zato, ker ponudbe stanovanj praktično ni, so cene zelo visoke. Za enosobno stanovanje je treba plačati od 250 do 300 evrov mesečno. Najemnine za dvo- ali dvoinpolsobno stanovanje znašajo od 300 do 400 evrov. Cene so skoraj primerljive s tistimi v Mariboru. Neke hude rasti najemnin na Ptuju sicer ni, gre pa trend vsekakor navzgor.«

Bi nova stanovanja, ki naj bi jih v prihodnjih letih gradili na Ptuju, ta trend lahko obrnila? »Morda. Odvisno od tega, kakšne bodo cene novih stanovanj. Kolikor vem, ne bodo nizke: od 1.300 do 1.400 evrov na kvadratni meter. Takšna stanovanja na višino najemnin najbrž ne bodo vplivala,« je pojasnila Tanja Tučič.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice