Z otvoritvijo nove stalne razstave Prostori lepega Pokrajinski muzej Maribor obeležuje mednarodni dan muzejev in zaključuje postavitev Galerije evropske kreativnosti.

V Pokrajinskem muzeju Maribor letošnji mednarodni dan muzejev obeležujejo z otvoritvijo nove stalne razstave z naslovom Prostori lepega.

»Za javnost bo s tem odprto celo nadstropje grajske bastije in zaključena postavitev Galerije evropske kreativnosti. V njej predstavljamo tisto muzejsko gradivo, ki se uvršča v dediščinsko zakladnico širšega evropskega prostora,« je povedala avtorica razstave Prostori lepega in direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren.

Foto: Tomo Jeseničnik

Na razstavi je obiskovalcem prikazano 43 kosov izbranega pohištva, ki izhaja iz obdobja od 16. do 20. stoletja in je razvrščeno po osnovnih krasilnih tehnikah.

Razstava je opremljena z dotikalnimi ekrani, ki omogočajo obiskovalcem poglobljeno seznanitev s tehnikami krašenja, načrtovalci, izvajalci, naročniki, stavbami, iz katerih pohištvo izvira, načini pridobitev za muzej in drugim.

S primeri iz Avstrije, Nemčije, Švice, Nizozemske, Anglije in ZDA naše pohištvo umešča v mednarodni prostor.

Foto: Tomo Jeseničnik

Razstava Prostori lepega je arhitekturno zasnovana kot mesto s hišami, ulicami, ulično razsvetljavo in plakati na fasadah hiš.

Štiri velike vitrine s pohištvom simbolično predstavljajo štiri mizarske hiše v mestu Mariboru, v katerih se je izdelovalo pohištvo za aristokracijo, bogate meščane in cerkvene naročnike; štiri lupine za zavarovanje znanj in starodavnih obrtniških veščin; štiri zaklonišča naše kulturne dediščine in našega spomina.

Stalna razstava Prostori lepega je plod dolgoletnega raziskovalnega dela avtorice Mirjane Koren, ki s tem zaokroža z oglednim depojem v Kinu Partizan začeto komunikacijo zbirke pohištva Pokrajinskega muzeja Maribor.

Otvoritev stalne razstave Prostori lepega predstavlja zaključni del krovne razstave Galerije evropske kreativnosti, v kateri je predstavljeno tisto muzejsko gradivo, ki zaradi kreativnosti ustvarjalca ali inovativnega izvajalca prestopa meje lokalno sprejetega in se uvršča v dediščinsko zakladnico širšega evropskega prostora.

Izbranim predmetom iz zbirk slikarstva, kiparstva in oblačilne kulture se sedaj pridružuje še izbrano historično pohištvo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice