Ormoško cesto na Ptuju in Cvetkovce bodo danes zvečer preplavili protestniki.

Tamkajšnji prebivalci imajo namreč dovolj obljub o hitri cesti, ki bi pomagala razbremeniti tranzitni promet skozi Ptuj in okoliške vasi. Zdaj pa se je med njih naselila še bojazen, da bo viadukt Sejanca, ki naj bi ga končali do konca leta, povsem neuporaben.

V protest tudi Cvetkovcih

Prebivalci Ormoške ceste na Ptuju so že večkrat opozorili na nevzdržne razmere zaradi velikega števila tovornjakov, ki vsakodnevno vozijo mimo njihovih hiš. Zdaj se jim bodo pri protestu pridružili tudi v Cvetkovcih.

Ukrep, s katerim je Direkcija za infrastrukturo s prvim junijem omejila tranzitni tovorni promet na severovzhodu države, ne daje želenih rezultatov.

»Ta preusmeritev, ki je bila s prvim šestim uvedena bistveno ni vplivala na zmanjšanje tovornega prometa. Sicer moramo na uradne številke še počakati, ampak dejansko so take informacije povsod iz terena,« pove Sergeja Puppis Freebairn, vodja odbora civilne iniciative za Ptujsko obvoznico.

Pri prebivalcih se pojavljajo številne bolezni

»Tu čez je moja spalnica, tu čez je moja dnevna soba. Ko gre tovornjak mimo, mi televizije ne moremo gledat. Če spiš je slabo, enostavno se ne moreš spočit. Gre se za zdravje ljudi,« pojasnjuje Vlado Venta iz Civilne iniciative Cvetkovci.

Alergije, angina, gripa in celo rak, so bolezni, ki naj bi se pojavljale pri tamkajšnjih prebivalcih. Ob tem pa naj bi bila tudi njihova življenjska doba krajša.

»Življenje ob takšni cesti povzroči to, da ljudje sedem do osem let umrejo prej, kot tisti, ki ne živijo. To so raziskave, to si nismo mi zmislili,« še dodaja Puppis Freebairn

Prva dejanja gradnje že v teku

Država je sicer s prvim dejanjem že začela. Na trasi, kjer naj bi potekala ptujska obvoznica, že gradijo viadukt, kar pa prebivalcev ni pomirilo, prepričani so, da viadukt ne bo uporaben. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice